Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Yogan blev ny väg till rörelse

Ingela Byström lämnade storstadslivet för Farhult. Nu har hon öppnat sin egen yogastudio i Korpens gamla lokaler på Svarvaregatan.

Ingela Byström i sin nyrenoverade lokal på Svarvaregatan i Höganäs. Där driver hon sin egen yogastudio sedan ett år tillbaka.Bild: Tove Scherman
Ingela Byström spelade volleyboll i juniorlandslaget och gick idrottsgymnasium som ung. Rörelse har alltid varit viktigt i hennes liv. Också när hon under många år arbetade som fotomodell, i både Köpenhamn och London.
– Att använda kroppen har varit centralt, både som idrottare och som modell. Jag har alltid älskat att röra på mig.
Men när hon var i dryga 30-årsåldern satte en allvarlig nackskada stopp för både idrott och karriär i modellbranschen. Då bodde hon i London sedan drygt tio år tillbaka, hon var fotomodell men arbetade också bakom kameran.
– Efter skadan fungerade det inte längre, jag flyttade hem för att utbilda mig till socionom. Det var något jag länge hade drömt om. Nu fick jag anledning att ta det steget.
Ingela Byström flyttade till Lund för att plugga och fick sedan jobb i Landskrona, där hon träffade sin nuvarande man. När de sedan flyttade till Stockholm i början av 2000-talet kom hon i kontakt med yoga.
– Det var en stor upplevelse för mig, plötsligt hade jag hittat ett sätt att använda min kropp och röra mig igen, alla spänningar släppte, berättar hon.
Intresset för träningsformen växte och Ingela Byström utbildade sig till yogalärare vid sidan om sitt arbete som kurator. Samtidigt växte längtan tillbaka till Skåne.
– Jag älskar storstäder men här får jag kontakt med naturen och havet. När jag var yngre bodde jag i Skåne i perioder och föll verkligen för trakten.
2015 gick flytten från huvudstaden till Farhult med man och dotter. Samtidigt närde hon sedan flera år tillbaka en dröm om att öppna en egen studio i Korpens gamla lokaler på Övre.
– Jag hörde mig för med Höganäshem och för ett år sedan dök den här lokalen upp. Den var helt perfekt för mig, säger hon.
Höstens kurser har nyligen startat. 12 personer får som mest plats i det ljusa rummet. Ingela Byström driver studion på deltid samtidigt som hon arbetar som skolkurator på Johannes Hedberg-gymnasiet i Helsingborg.
– Det är viktigt för mig att ha kvar en fot i yrkeslivet, säger hon.
Yogaformen Ingela Byström lär ut heter kundaliniyoga. Fokus ligger på rörelse och andningstekniker men också mental träning och koncentration.
Ingela Byström planerar också att starta kurser och erbjuda föreläsningar inom mat och hälsa. Hon bjuder in andra som arbetar med kost, hälsa och yoga. Till exempel är det barnyoga i studion den 9:e september.
– Jag har ett brett intresse för kost, hälsa och livsstil. Målsättningen är att samla allt här, säger hon.
Fakta

Höganäs yogastudio

Vad: Kurser i kundaliniyoga och medicinsk yoga.

Vem: Ingela Byström.

Var: Svarvaregatan 6B.

När: Sedan hösten 2017.

Gå till toppen