Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Billigare att åka tåg till Småland, Blekinge och Halland

Det ska bli billigare att åka tåg över länsgränserna i södra Sverige, och in i Själland. En ny överenskommelse sänker priserna exempelvis för pendlare Lund-Halmstad med flera hundra kronor.

Länstrafikbolagen i Skåne, Halland, Blekinge, Jönköpings län, Kalmar och Kronoberg har blivit överens om en ny så kallad Sydtaxa. Nya taxan börjar gälla sommaren 2019.
Det finns redan ett biljettsamarbete mellan länen i södra Sverige. Men nu kan taxorna samordnas bättre, så att den som korsar en länsgräns inte drabbas.
Det nya gränsavdraget görs på den del av resan som är kortast. Störst prissänkning blir det alltså på resor som är ganska långa i två, eller flera, län. Den som reser exempelvis mellan Malmö och Sölvesborg tjänar inte så mycket.
Sydtaxan ska tillämpas på enkelbiljetter, dygnsbiljetter och månads- och årskort på tågen som korsar länsgränserna.
Här är några exempel på hur priserna förändras nästa sommar:
• Malmö-Alvesta, enkel vuxen, nytt pris 160 kronor (dagens taxa 173 kronor).
• Malmö-Älmhult, månadskort, nytt pris 1485 kronor (dagens taxa 1545 kronor)
• Lund-Halmstad, månadskort, nytt pris 1641 (dagens taxa 2005 kronor)
Förslaget kommer från Region Skåne kollektivtrafiknämnd, och har nu passerat regionstyrelsen. Sydtaxan ska också godkännas i regionfullmäktige.
Gå till toppen