Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Inget färdigt resultat på valnatten i Klippan

Vår framtid Klippans röster räknas inte tillsammans med kommunfullmäktiges partier på söndag. Först efter omkring en vecka kan det bli tydligt hur mandatfördelningen blir.

I Klippan ställer ett helt nytt parti upp i valet till kommunfullmäktige på söndag. Men hur det har gått för Vår framtid Klippan (VF) kommer inte att klarna förrän efter ungefär en vecka.
Orsaken är att nya partier inte automatiskt hamnar bland dem som särredovisas i den stora rösträkningen på valnatten. Det är ett beslut som tas lokalt från fall till fall.
– Vi har gjort bedömningen att vi tar de partier som sitter i kommunfullmäktige eftersom vi har haft sådana riktlinjer i andra beslut kring valet, säger kanslichef Cecilia Kristensen på Klippans kommun.
Beslutet har enligt henne tagits i samråd mellan valkansliet och valnämndens ordförande Kent Lodesjö (S).
– Det är en bedömningsfråga om man ska ta med ett parti som är nytt, hur mycket man tror att de ska få. Det var vad länsstyrelsen sagt när vi har frågat, säger Cecilia Kristensen.
Under valnatten registreras färdigräknade röster efterhand på valmyndighetens hemsida, men medan fullmäktiges partier redovisas för sig kommer VF:s röster att hamna under rubriken ”övrigt”. De räknas sedan mer detaljerat efter onsdag i nästa vecka.
– Från 14-17 september börjar man lägga ut resultaten för de partier som inte är rapportpartier på hemsidan, säger Cecilia Kristensen.
Vår framtid Klippan leds av kommunens tidigare moderata oppositionsråd Kenneth Dådring, och har en lång rad kända namn i sin lista av kandidater. De har också kampanjat aktivt under sommaren och hösten. Det är alltså inte helt otroligt att partiet har chans att komma in i fullmäktige.
Ytterligare partier utanför Klippans kommunfullmäktige har anmält att de ställer upp i valet, men de har inte lämnat in någon lista på kandidater.
Kan inte det försvåra för det partierna att snabbt förstå läget och hitta koalitioner efter valet om det exakta valresultatet dröjer?
– Det är ett principbeslut för att det inte ska bli orättvist mot andra partier. Det är svårt att motivera en bedömning som grundar sig på en gissning, säger Cecilia Kristensen.
Vi har sökt, men inte lyckats nå Kent Lodesjö.
Gå till toppen