Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Innergård kan få nytt hyreshus

Planerna på förtätning i kvarteret mellan Nya torg och Stadsparken har kommit ett steg längre på väg. Nu ska det nya detaljplaneförslaget ut på samråd.

Så här kan det nya gårdshuset komma att se ut.Bild: Illustration: Möller arkitekter
Det är en stor innergård som öppnar sig i kvarteret som omges av Östergatan, Vaktgatan, Gasverksgatan och med öppning från Skolgatan. I dag finns här en lägre byggnad som inrymmer en bilverkstad sedan 1950-talet samt en föreningslokal men fastighetsägaren Fastighets AB G14, har andra planer för gården.
Ett nytt detaljplaneförslag som nu ska ut på samråd kan göra det möjligt att bygga bostadshus inne på gården. Tanken är att det ska bli ett flerbostadshus på fyra till fem våningar med sammanlagt drygt 35 lägenheter.
Enligt fastighetsägaren så ska den största andelen av lägenheterna bli mindre lägenheter och meningen är att det ska bli hyresrätter.
– Det blir ettor, tvåor och treor och med en planlösning som gör att man kan bo på en mindre yta, säger Håkan Johansson, en av ägarna bakom fastighetsbolaget.
Det nya bostadshuset ligger ännu en bit in i framtiden.
– Nu ska detaljplanen först ut på samråd, jag tror att det blir från mitten av september till oktober, fortsätter Håkan Johansson.
Förslaget att fylla på med bostäder inne i ett redan bebyggt kvarter faller väl samman med kommunens uttalade vilja att förtäta i centrum.
En tanke som även tilltalar Pontus Möller vars arkitektkontor fick uppdraget att rita det nya bostadshuset.
– Det blir lägenheter med centralt läge och där många har råd att bo, det ser jag också mycket positivt på, säger Pontus Möller.
Inne i detta kvarter kan det bli ett nytt bostadshus. (Klicka på bilden för att se hela.)
Gå till toppen