Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Konstnären Max Book ställer ut på Tomarps kungsgård

Max Book är ett av svensk samtidskonst största namn. Nu ställer den självlärde konstnären ut på Tomarps kungsgård och inviger därmed höstsäsongen på borgen.

Han slog igenom under 80-talets konstboom. Norrlandsbördige Max Book hamnade mitt i strålkastarljuset på Stockholms innegallerier och hyllades som en rockstjärna.
Sedan dess har den självlärde konstnären ställt ut ett hundratal gånger, såväl nationellt som utomlands. För två år sedan väckte utställningen "Mata Hare" stor uppmärksamhet på Waldermarsudde i Stockholm.
I helgen inviger Max Book höstsäsongen på Tomarps kungsgård.
"Barkus trio" av Max Book.Bild: Bertil Thuné
Hans målningar är mångbottnade, med storslagna färgexplosioner där naturen ständigt är närvarande. En tavla kan ta flera år att färdigställa då konstnären arbetar med en mängd olika material. Foto, lack, sprayfärg, tvållösningar och kemikalier blandas med traditionellt måleri, digitalt foto och kollagetekniker. Resultatet blir en särskild yta som blivit Max Books kännetecken.
– Målningarna blir nästan som skulpturer, med alla kontraster och abstrakta element. En del är föreställande, men det mesta vet man inte riktigt vad det handlar om. Det händer konstiga saker i bilderna, säger han.
Figurerna står ofta med ryggen vänd mot betraktaren, för att trigga igång fantasin.
– Så är det ofta med saker i livet, att man inte riktigt ser eller vet allt. Jag är ju uppvuxen i Norrland och är van vid att saker händer på distans.
Självporträtt av Max Book.Bild: Max Book
Margareth Anderberg och Bertil Thuné som driver Tomarps kungsgård är tagna av utställningen, inte minst de 2x2,6 meter stora konstverken som knappt gick att få in i konsthallen.
– Vi fick öppna upp stora slottsporten. Det har aldrig hänt förut. Men väggarna visste vi skulle räcka till, säger Margareth Anderberg och är nöjd med den sparsmakade hängningen.
"Stola sen" av Max Book.Bild: Bertil Thuné
– Max tavlor är rika på innehåll och behöver mycket luft omkring sig. Bilderna vinner på att ses som egna världar, fortsätter hon.
Varje målning har tagit upp emot två år att färdigställa. Flera av dem visas nu för första gången. Max Book uppmanar betraktaren till att ha ett öppet sinne för att kunna ta till sig målningarnas olika stämningslägen.
– Det är rätt absurda motiv. Vissa uppfattar min konst som oerhört seriös, andra finner den vacker eller rent av rolig.
Vad tycker du själv?
– Ofta uppstår saker och ting av en slump. Jag skapar en frihet för min tanke och fantasi som jag vill sprida vidare till andra. Världen kan vara mycket större än man tror. Man behöver inte slaviskt tänka som man brukar.
"Bone sec" av Max Book.Bild: Bertil Thuné
Kliv in i Max Books värld under lördagens vernissage, klockan 12–17 med invigning av utställningen klockan 14.
Gå till toppen