Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Lova bara att inte lova något mer.

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i samspråk med Stefan Löfven (S).Bild: Henrik Montgomery/TT
Omöjligt läge? Opinionsmätningarna ger inte mycket till svar på hur nästa regering skulle kunna se ut. Och när det sammanställs vad partiledarna säger om saken är bara en sak given:
Håller alla partier fast vid sina besked går det inte att bilda någon regering.
Såväl partier som väljare står inför ett nytt, konfunderande läge. Statsminister Stefan Löfven (S) spädde snarast på förvirringen när han i torsdagens DN förklarade att han inte per automatik tänker avgå på valnatten även om alliansen blir större än de rödgröna. Det finns förstås inga formella hinder för honom att sitta kvar fram till statsministeromröstningen. Men det skulle rimma illa med hans besked i tisdags om att det är naturligt att den största partikonstellationen utgör regeringsunderlag.
Löfven var samtidigt tydlig med att han vill söka politiskt samarbete med Centern och Liberalerna. Men de har i sin tur förklarat att de kommer att göra vad de kan för att rösta bort Stefan Löfven.
Till saken hör förstås att en eventuell alliansregering måste kunna få stöd för sin budget i riksdagen. Det kräver sannolikt någon form av förhandlingar med SD, vilket C och L säger sig utesluta.
Så vad väntar?
Förklarligt nog haglar kraven på besked från partierna om hur de tänker sig att en ny ministär ska se ut. Men de gör nu klokt i att runda dessa frågor tills valresultatet är klart. Varje nytt klargörande riskerar bara att göra det ännu svårare att bilda en ny regering.
Partiledarna borde på sin höjd lova att inte ge några fler löften om hur de tänker agera förrän rösterna räknats. Löftesbrott gillar ingen och för att landet ska gå att styra kan de behöva omvärdera en del som ses som uteslutet idag.
Visst bör politiker stå upp för vad de tror på. Men politik är trots allt inte det omöjligas, utan det möjligas konst.
Gå till toppen