Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Vilka usla raggningsförsök, S

En man med en baktanke?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Neil Strauss, den amerikanska spökskrivaren som bland annat skrev bandet Mötley Crues självbiografi, är kanske mest känd för sin instruktionsbok i hur man bäst raggar på kvinnor. I boken The Game från 2005, Spelet i svensk översättning, beskriver Strauss hur män ska gå tillväga för att förföra en kvinna. En av teknikerna – "the neg" – sägs vara särskilt framgångsrik.
Som namnet avslöjar går the neg ut på att ge en attraktiv kvinna negativa komplimanger i stil med: "Alla kvinnor här är så snygga, kul att träffa någon som är smart istället." Poängen med detta sägs vara att dels särskilja sig från andra män, dels sänka kvinnans självkänsla så att hon blir sårbar för framstötar och behöver söka bekräftelse hos mannen bakom raggningsförsöket.
Nu är det väl osannolikt att Socialdemokraternas valledning har tagit sina instruktioner från The Game, men könsaspekten undantagen – nog påminner en hel del av S valtaktik på senare tid om halvdana raggningsförsök på tveksam sociologisk grund.
Redan i november 2013 påbörjade S-ledaren Löfven sitt närmande mot de partier han menade skulle kunna hjälpa honom att ta makten i valet hösten därpå, Centerpartiet och Liberalerna. Annie Lööf (C) tackade bestämt och inte särskilt vänligt nej:
"Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om. Det är socialism, det är arrogans och det är män som inte förstår ett nej. Och jag kan inte räkna alla de nej som jag har sagt till Stefan Löfven."
Ett grundläggande resonemang i Spelet är att ett nej egentligen bara är en utmaning till att till slut få ett ja. Och S har tjatat på, i en seglivad kombination av smicker och hån som säkert hade gjort Neil Strauss stolt. Men utan resultat.
Så vad göra när musiken snart tystnar, lamporna tänds och tillfället börjar rinna ur händerna?
Dags för the neg.
I slutet av augusti dök annonser upp i flödet hos dem som visat intresse för något av de allianspartier S försöker få med hem till Rosenbad. "Kan du lita på Centern och Liberalerna?”, frågar S i annonsen: ”Kan du vara säker på att Alliansen inte ger SD inflytande för att sitta i regering?"
I Aftonbladet i söndags (2/7) försökte sig en bekymrad Anders Ygeman (S) på ytterligare försök till negativt komplimenterande:
"Centerpartiets läge är komplicerat. Å ena sidan har man under lång tid odlat konflikten mot Socialdemokraterna på det nationella planet, och å andra sidan ser man faran med Moderaternas tilltagande flirt med de växande auktoritära och rasistiska krafterna i Sverige."
Förolämpning eller komplimang? Det är ovissheten som är poängen.
Stefan Löfven försöker nu i ett antal debattartiklar gå vidare till steg två i Socialdemokraternas neg-strategi. Dags att utnyttja sårbarheten hos C och L och samtidigt ge bekräftelse:
Följ med till Rosenbad, strunta i de andra. Vi kommer att få det här att funka.
Det är oklart hur stora framgångar som egentligen har följt på raggningsförsök à la Spelet. En gissning är att det oftast fungerar bättre med helt vanlig nyfikenhet, respekt och inte minst ömsesidig attraktion. Något för Socialdemokraterna att tänka på om relationsstatusen ska ha en chans att uppdateras i höst.
Gå till toppen