Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Redo för VM: "Jag lever min dröm nu"

Sverige siktar högt på VM. För Louise Svensson Jähde blir äventyret i USA en dröm som går i uppfyllelse.
– Det är absolut det största hittills i min karriär, säger hon.

"Klart att man vill toppa formen på alla sätt, men samtidigt är det viktigt att inte ändra på för mycket", säger Louise Svensson Jähde.Bild: Pontus Lundahl/TT
Louise Svensson Jähde från Tågarp är på strålande humör när HD-sporten når henne på väg hem till sin nuvarande bas i Tyskland. Hästen Waikiki har lämnats av på flygplatsen för transport till USA och om några dagar ska Svensson Jähde göra samma resa.
Därmed närmar sig VM-äventyret i fälttävlan i Tryon på allvar.
– Jag har en jättebra känsla, det ska bli superkul. Det är absolut det största hittills i min karriär. Jag har haft det som mål sedan jag var liten, att få rida på ett sådant här stort mästerskap. Så man kan säga att jag lever min dröm nu och det är verkligen superhäftigt, säger Louise Svensson Jähde.
Från början var Louise Svensson Jähde uttagen till VM med hästen Wielochs Utah Sun. I stället blir det Waikiki som kommer till start.
– Waikiki har också gått väldigt bra, hästarna är från samma familj och till slut beslutade vi att göra så här. Att ha två hästar som är VM-aktuella är helt fantastiskt, där får jag rikta ett tack till de fantastiska ägarna.
Inför VM har Louise Svensson Jähde finslipat på formen. Tävlingsinsatserna har varit lovande och träningen skräddarsydd för mästerskapet.
– Elisabet Lundholm har hjälpt mig med dressyrprogrammet, det har varit väldigt bra och viktigt. Sedan har jag hopptävlat en del, galopptränat på stranden och kört en del backträning. Terrängen kommer att vara så i USA, så det blir en annan typ av ansträngning för hästen när det är backigt.
Förutom Louise Svensson Jähde ingår bland andra Munka Ljungby-bon Niklas Lindbäck i den svenska truppen i fälttävlan. VM innebär ett ökat fokus och mer uppmärksamhet som behöver hanteras på bästa sätt.
– Det är mycket mer människor och intervjuer jämfört med vardagen. Men jag tror att det är viktigt att inte sätta för mycket press på sig själv, hålla sig lite cool och försöka göra som på en vanlig tävling. Klart att man vill toppa formen på alla sätt, men samtidigt är det viktigt att inte ändra på för mycket.
Louise Svensson Jähde startar sin VM-resa om en vecka. Det svenska laget har som mål att kvala in till OS.
– Då måste laget vara bland de sex bästa. Jag tror att det är ett rimligt mål att nå, men om alla har en riktigt bra dag kan det bli ännu bättre. Alla i laget har haft en väldigt bra säsong hittills, så det blir spännande.
Fakta

Hela Sveriges VM-trupp

Fälttävlan

Sara Algotsson Ostholt – Wega

Anna Freskgård - Box Qutie

Niklas Lindbäck - Focus Filiocus

Louise Svensson Jähde - Waikiki

Ludwig Svennerstål - Stinger

Förbundskapten: Fredrik Bergendorff

Hoppning

Malin Baryard Johnsson – H&M Indiana

Peder Fredricson – H&M Christian K

Fredrik Jönsson – Cold Play

Henrik von Eckermann – Toveks Mary Lou

Förbundskapten: Henrik Ankarcrona

Reserv på plats: Stephanie Holmén - Flip's Little Sparrow

Dressyr

Patrik Kittel – Well Done de La Roche CMF

Therese Nilshagen – Dante Weltino OLD

Juliette Ramel – Buriel K.H.

Tinne Vilhelmson Silfvén – Don Auriello

Förbundskapten: Bo Jenå

Distansritt

Yvonne Ekelund – Hedonizt

Annelie Eriksson – King of Pirates

Elin Joelsson – TA Khrim

Chef d´equipe: Leonard Liesens

Paradressyr

Louise Etzner Jakobsson – Zernard

Chef d´equipe: Agneta Aronsson

Chef de mission

Annika Ersgård

Källa: Svenska Ridsportförbundet.

Gå till toppen