Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne stödköper sju ton skånskt nötkött

Räkna med mer köttfärssås på de skånska sjukhusmenyerna framöver. Region Skåne har bestämt att stödköpa upp till sju ton nötkött efter sommarens svåra torka.

Det kommer att kosta 590 000 kronor, som tas ur regionstyrelsens pott för oförutsedda utgifter. Där går också gränsen för hur stor en direktupphandling får vara.
– Köttet ska frysas in, och sedan kan man räkna med att det kommer att bli lite mer kötträtter på sjukhusmenyerna framöver, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
Kor äter hö som satts ut i torkan i på en betesmark utanför Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Den extremt torra sommaren ställde till problem för de skånska köttbönderna. Fodret har inte räckt till, och många har fått nödslakta stora delar av djurbesättningarna.
I somras lade därför både SD och C förslaget att Region Skåne skulle kunna stötta de skånska bönderna genom att köpa in nötkött till de egna sjukhusköken, som lagar en fjärdedel av det som serveras patienter.
Förslaget har brett politiskt stöd, och beslut klubbades i regionstyrelsen på torsdagen.
Gå till toppen