Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S-löfte: Miljoner till demokratiarbete

Socialdemokraterna vill avsätta 50 miljoner kronor under de kommande fyra åren till demokratiarbete inom folkrörelserna.
– Det finns otroligt stora skillnader i hur man utnyttjar vår allmänna och lika rösträtt, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Det främsta målet med pengarna är att höja valdeltagandet och därför ska de mest gå till insatser i områden med lågt valdeltagande.
– Det måste vara ett arbete som sker i hela samhället, och därför är satsningen gjord så att det inte är myndigheter som ska ut och informera, utan det är folkrörelser, studieförbund, föreningar. Jag vill att pengarna ska användas till att mobilisera de många människorna, inte experterna utan grannar och vänner och arbetskamrater, att vi får till stånd en diskussion om värdet av allmän och lika rösträtt och värdet av att gå och rösta, säger Anna Ekström.
Det är hundra år sedan det infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. Bakom den reformen låg årtionden av politisk kamp.
– Idag ser vi en högerextremistisk rörelse som står långt ifrån vad allmän och lika rösträtt står för, vi hör om religiösa ledare som uppmanar att inte rösta. Då måste alla vi som tror på den allmänna och lika rösträtten säkerställa att den är något för alla, säger Anna Ekström.
Demokratiska fri- och rättigheter skyddas inte bara av polis och rättsväsende. Skolan har också ett stort uppdrag att fostra demokratiska medborgare. Med de femtio miljonerna vill S vidga samtalet om demokrati till ännu fler.
– Min tanke med insatsen är att det ska vara ett brett folkrörelseengagemang. Den kraft som finns när många människor tillsammans säger att vi vill göra vad vi kan för att värna vår svenska demokrati, den kraften är oerhörd, säger Anna Ekström.
Gå till toppen