Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Statligt stöd till byggprojektet i Selleberga

Köpet av Findus mark är i hamn. Bjuvs kommun har också gått in i ett statligt samarbete som kan ge stöd i planeringen av det nya bostadsområdet på Sellebergaområdet.

Bjuvs kommuns markköp av Findus är nu i hamn. Ett statligt samarbete har inletts som ska ge experthjälp med planeringen av bostadsområdet.Bild: Birgitta Johansson
Avtalet om kommunens köp av 116 hektar mark av Findus är nu undertecknat. I förra veckan godkändes markköpet av fullmäktige.
Nu har Bjuvs kommun också skrivit en överenskommelse med den statliga utredningen Samordning för bostadsbyggande. Den har som uppgift att ge stöd åt främst mindre kommuner som planerar och bygger nya större bostadsområden.
För Bjuv innebär det tillgång till hjälp i planeringsfasen och projekteringen av bostadsbyggandet. Tanken är att kommunen ska dra nytta av expertis och kontakter som finns inom utredningen.
– Det är vi väldigt intresserade av. Det handlar om hur vi ska kunna bygga smart och effektivt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).
Samarbetet innebär inte något ekonomiskt tillskott till kommunen, men kostar heller inga pengar.
Innebär denna samverkan att kommunen sparar, då man inte behöver anlita externa experter i planeringsfasen?
– Det blir ju följden. Det här är ett jätteområde att projektera och det kan handla om rätt så mycket, säger Anders Månsson.
Bjuv är den första kommun som går in i ett samarbete med Samordning för bostadsbyggande. Där ser man möjligheten att planera ett bostadsområde som kan fungera som förebild, säger Johan Edstav, särskild utredare.
– Andra kommuner kan dra lärdom av hur man bygger ett bra och hållbart bostadsområde utifrån de senaste rönen.
Läs mer: Köpavtal om Findus mark klart
Innan kommunen kan ta över måste lantmäteriet göra färdigt avstyckningen av marken. Hyresnämnden ska också godkänna kommunens hyresavtal med Findus av provodlingsmark. Dessutom måste slipers tas bort från det gamla industrispåret mot Findus.
När allt detta är klart är svårt att säga exakt, men Anders Månsson gör en uppskattning.
– Kanske innan nyår.
Gå till toppen