Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Debattinlägg: ”Varför envisas Socialdemokraterna med att tro att alla vill bli akademiker?”

Av dem som arbetat ett år på Landskronas kommunala tvätteri har över 70 procent gått vidare till anställning, de flesta hos en privat arbetsgivare, skriver Torkild Strandberg och Mats Persson, Liberalerna.

Landskronas kommunala tvätteri är ett exempel på hur en kommun kan ha en avgörande roll när det att bidra till att det växer fram fler enkla, riktiga jobb, skriver artikelförfattarna.Bild: Rickard Dighammar
Det finns ingen motsättning mellan att satsa på utbildning och skapa fler enkla jobb, som Socialdemokraterna hävdar (Aktuella frågor 29/8).
Samhället ska erbjuda utbildning och att ställa krav på att människor som kommit hit från andra länder lär sig svenska. Dessutom behövs fler lärlingar och yrkesutbildningar i samarbete med näringslivet. För en del behövs en enklare arbetsform där de får känna på arbetslivet och vara en del av en arbetsplatsgemenskap.
För den som kommer till Sverige mitt i livet, utan någon utbildning i bagaget, fungerar det sällan att läsa in högskolekompetens eller tillbringa flera år i skolbänken. Då är ett arbete nyckeln in i samhället.
Socialdemokraternas motstånd mot enkla jobb är uppseendeväckande. Hur kommer det sig att ett parti som säger sig vara ett arbetareparti uppvisar ett sådant förakt för att människor får möjlighet att jobba? Varför envisas Socialdemokraterna med att tro att alla vill bli akademiker?
Rikspolitik kan via skatter och lagar bidra till att det växer fram fler enkla, riktiga jobb i landets företag. Även kommunerna kan ha en avgörande roll. Landskronas kommunala tvätteri är ett av flera exempel på hur det kan fungera. Av dem som arbetat ett år på tvätteriet har över 70 procent gått vidare till anställning, de flesta hos en privat arbetsgivare. Antalet arbetslösa i Landskrona har sjunkit från 3 130 i januari i fjol till 2 449 i juni år.
Jan Kluge och Tor-Björn Angin från Sveriges tvätteriförbund kritiserar Landskrona stad för att jobben på tvätteriet har tillkommit i kommunens regi och inte i företag som är medlemmar i tvätteriförbundet (Aktuella frågor 1/9). För vår del är det viktigt att det inte går prestige i frågan om enkla jobb, om de utförs av kommunen eller genom att kommunen upphandlar företag. Det viktiga är att synen på arbete förändras.
Idag finns det gott om arbetsuppgifter som inte blir utförda, till exempel städning av stränder och naturreservat, samtidigt som människor lever på bidrag. Det är orimligt.
En konsekvens av Socialdemokraternas kompakta motstånd mot fler enkla jobb är att klyftan växer mellan den som har ett arbete och den som står utanför arbetsmarknaden. Bidragsberoendet fördjupas när människor lever på bidrag år efter år och fastnar i permanent sysslolöshet. Det är förödande för dem som drabbas och det är förödande för samhället.
Vi vill att fler får stå på egna ben. Fler måste leva av eget arbete, i det ligger så mycket stolthet och frihet.
Vi värderar människor lika, oavsett om de jobbar på tvätteri eller som läkare. Alla behövs för att Sverige ska röra sig framåt.

Torkild Strandberg (L)

kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

Mats Persson (L)

riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson
Gå till toppen