Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

5 000 Kullabor har redan röstat

Vid midnatt på söndag vet vi hur valet i Höganäs kommun gick.

Höganäs kanslichef Niklas Åkerström Fogelmark laddar för en hektisk valdag på söndag. 5 000 invånare har redan valt att rösta i förtid.Bild: Sven-Erik Svensson
Höganäs kommuns kanslichef Niklas Åkerström Fogelmark laddar just nu som bäst inför en hektisk söndag. Han är något av spindeln i nätet vad gäller rösträkning och administrationen kring valet.
Sen den 22 augusti har det varit möjligt att förtidsrösta på stadshuset och på flera vårdboenden och bibliotek i de olika kommundelarna. Förtidsröstandet på stadshuset fortsätter även under lördagen.
Och det är många som tagit chansen att rösta i förtid.
– Vi har fått in över 5 000 förtidsröster och det kommer att komma fler, säger Niklas Åkerström Fogelmark.
Det innebär att runt en fjärdedel av de 20 000 röstberättigade i kommunen förtidsröstat. Om det är nytt rekord eller inte är oklart.
– Jag har ingen statistik på det.
Men bara för att man röstat i förtid betyder inte det att man inte kan ångra sig. Man kan trots det gå och rösta på söndag i sin vallokal. Då blir det den rösten som gäller och inte den man lämnat tidigare.
Kanslichef Niklas Åkerström tycker att valbussen varit ett lyckat inslag.Bild: Anders Malmberg
I år har kommunen för första gången satsat på en valbuss. Den turnerade till fyra olika ställen under augusti och september.
– Valbussen har gått jättebra. Den har varit väldigt populär i Mjöhult, Farhult och Arild där det i princip var kö hela tiden från öppning till stängning, säger Niklas Åkerström Fogelmark.
På Långaröd i Höganäs var det däremot inte lika många som passade på att utnyttja valbussen.
Först vid midnatt på söndag räknar Niklas Åkerström Fogelmark att det går att säga exakt hur det gått i valet i Höganäs.
– Så har det varit historiskt sett. Men i år har vi för första gången rösträkningsmaskiner i alla vallokalerna. Förhoppningsvis kan det speeda upp det lite.
Gå till toppen