Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Bäckaskogs gamla dansbana kan bli bostad

Politiken godkänner att detaljplan som bara tillåter folkpark upphävs. Nu kan Bäckaskog förvandlas till bostad.

Dansbanan i Bäckaskog i Farhult.Bild: Linda Berglund
Säsongen 2009 togs de sista dansstegen på dansbanan Bäckaskog utanför Farhult. Dansbanan hade då funnits sen början av 1900-talet.
Sen blev det bilbingo för hela slanten åtminstone fram till 2012. Lokalerna har även under lång tid varit hemvist för hantverksmässan Fingrar kan. På senare år har dock Bäckaskog inte använts.
Nu kan dansbanan få en helt annan framtid. Under 2015 ansökte nuvarande ägaren om att få förhandsbesked om bygglov för att använda byggnaderna som bostad. Men det gick inte eftersom marken är klassad som folkpark.
– Vi tog då den första kontakten med kommunen. Det har varit extremt svårt och vi fick inga besked hur man skulle gå till väga, säger Per Johansson vars sambo är en av ägarna till Bäckaskog.
En process om att upphäva detaljplanen har pågått sen 2017 och i somras fick folk tycka till om förslaget att upphäva den.
Under samrådstiden har kommunen fått in nio olika skrivelser. Länsstyrelsen, lantmäteriet och Sjöfartsverket har inget att invända mot förslaget.
Däremot har Trafikverket synpunkter på att det kan bli problem med buller om Bäckaskog blir bostad. Väg 112 går alldeles intill och verket godkänner inte heller någon ny anslutning.
Även stadsarkitekten har tyckt till och menar att den gamla dansbanan har ett kulturhistoriskt värde. Det menar kommunen att man kan ta hänsyn till vid en kommande bygglovsprövning. Och man menar också att det finns risk att byggnaden inte underhålls om den inte används.
Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen möter ett upphävande inget hinder. Och detta har nu även politikerna i planutskottet godkänt.
Frågan ska nu vidare till kommunstyrelsen. Tanken är sedan att detaljplanen upphävs efter beslut i fullmäktige i slutet av året – så att bostad möjliggörs.
Det är dock inte själv dansbanan som ska förvandlas till bostad.
– Vi ska använda den gamla köksdelen som bostad. Vi vill ha kvar den gamla dansbanan som den är, säger Per Johansson.
Han är glad över att de nu har kommit en liten bit på väg.
– Äntligen börjar det hända saker.
Gå till toppen