Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fartyg känt från tv-klassiker gled fram på Sundet

Fullriggaren Christian Radich, som sågs i tv-serien ”Onedinlinjen”, är på besök i våra vatten.

Christian Radich på väg in till hamnen i Helsingör på fredagskvällen.Bild: Göran Stenberg
Tidig fredagskväll gled Christian Radich majestätiskt fram utanför Helsingborg. Den tremastade fullriggaren med 27 segel, drygt 62 meter lång, byggdes i Norge 1937 och blev känd genom tv-serien ”Onedinlinjen”. Ja, ni kanske minns skeppsredaren James Onedin (Peter Gilmore), med havsrufsigt hår och enorma polisonger, vars äventyr vi kunde följa åren 1971-1980.
Christian Radich, byggt i klinkat stål, användes ursprungligen för utbildning av sjöfolk till den norska handelsflottan. Konfiskerat av tyska marinen 1940 fungerade det som logementsfartyg men sänktes vid ett bombangrepp i Flensburg. Christian Radich bärgades dock och blev efter omfattande reparationer återinsatt i skolans tjänst.
Numera går fullriggaren mestadels som charterfartyg med plats för 240 personer. Sällskapet som nu är ombord låg för ankar norr om Ven vid lunchtid på fredagen och nådde Helsingör strax innan 18. Efter övernattning där bär det iväg mot nya mål på lördagen. Så håll utkik.
Gå till toppen