Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Företagsloggor på S-affisch i Åstorp – reaktionerna kom som ett brev på posten

Socialdemokraterna i Åstorp anklagas för varumärkesintrång sedan Postnords logotype kopierats in på en flyer på deras valstuga.
Valstugor på torget i Åstorp.Bild: Annsofie Wieland
Egentillverkade flyers uppsatta på Socialdemokraternas valstuga i Åstorp har fått oanade konsekvenser för partiet, som hotas av rättsliga åtgärder av Postnord.
På affischerna i A4-format stod texten "Moderaterna tackar nej till cirka 500 jobb i Åstorp genom att inte vilja godkänna logistik-”. Undertill fanns två loggor, den ena tillhör logistikföretaget Frode Laursens och den andra Postnord.
Enligt Bitten Mårtensson, ordförande i Socialdemokraterna, var syftet med affischerna att påminna väljarna om oppositionens motstånd mot flera större logistiksatsningar i Åstorp, som anses kunna ge kommunen fler arbetstillfällen.
Men moderatpolitikern Pontus Pålsson i Åstorp skriver i ett pressmeddelande att han ser affischen som ett sätt att försöka misskreditera Moderaterna. Han hörde också av sig till Postnord och frågade om de var en del av Socialdemokraternas valkampanj.
Postföretaget reagerade med att ringa Socialdemokraterna i Åstorp och be dem ta ner affischerna på torsdagen. Enligt Bitten Mårtensson ska det ha gjorts runt lunchtid, då de ersattes med nya affischer utan loggorna. Senare ska även dessa ha tagits ner.
– Vi tänkte kanske inte så långt. Vi blev påtalade att det kanske inte var okej, så vi tog bort den. Vi vill inte göra oss ovän med Postnord. Det var ju inte de som stod bakom, utan vi.
Hur spridd var affischen?
– Den satt på vår valstuga bara, vi har inte satt den på Facebook heller. Sedan har andra fotat den och lagt ut, men det har inte vi.
Uppgifterna om exakt när affischerna togs ner går isär, men Postnord har i mejl till Moderaterna i Åstorp försäkrat att man, om inte affischerna tas ner, kommer att vidta rättsliga åtgärder.
Fotnot: I valdebatten på torget i Åstorp för en vecka sedan gick både M, L och SD till angrepp mot planer på att bereda vägen för fler större logistikanläggningar med stora trafikvolymer till orten, på bekostnad av mindre företags etablering. Ett beslut i kommunstyrelsen om markförsäljning till Frode Laursen har också överklagats av oppositionen, som ansåg att det inte var tillräckligt berett.
Läs mer: Frode Laursen får köpa mer mark i Åstorp
Gå till toppen