Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborg kan slå rekord i förtidsröster

Helsingborg kan vara på väg mot rekordmånga förtidsröster. Trenden från tidigare i veckan håller i sig och kanske är det också en signal om ökat valdeltagande.

Förtidsröstning på Väla tidigare i veckan.Bild: Björn Lilja
För några dagar sedan kunde vi rapportera att många helsingborgare väljer att förtidsrösta. Ökningen jämfört med förra valet var fram till i måndags 22 procent. Och trenden är fortsatt stark.
– Fram till igår, torsdag, har vi haft 30 940 helsingborgare som förtidsröstat och därtill 2 827 röstande som bor i andra kommuner. Ska vi slå förra valets siffror får det rulla på bra och det kan det mycket väl göra, säger Cecilia Holm som är valansvarig i Helsingborg.
I kommunvalet 2014 förtidsröstade drygt 34 000 helsingborgare. Det motsvarade drygt 40 procent av alla röster. I år krävs det ytterligare ett tusental förtidsröster för att nå en lika stor andel, men Cecilia Holm håller det inte för otroligt att det blir mer än så.
– Nu har vi fredagen och lördagen, de skulle kunna bli så mycket som 6 000 röster per dag, säger hon.
I förra valet röstade färre, sammanlagt runt 6 500 väljare, de två sista dagarna innan valdagen. Samma siffra i år skulle egentligen räcka för att med råge slå det tidigare rekordet.
– Jag är lite kluven. Ser jag till administrationen som krävs är det bättre att folk röstar på valdagen. Samtidigt vill vi ha ett ökat valdeltagande och vi har sett att deltagandet har ökat varje val sedan vi 2006 tog över ansvaret från posten. Vi riggar det på ett helt annat sätt, säger Cecilia Holm.
Efter övertagandet är det inte längre postkontor utan helt andra typer av platser som fungerar som röstningslokaler, exempelvis stadsbiblioteket, Väla, lasarettet, kommunens kontaktcenter och träffpunkter.
Fler förtidsröstande kan innebära att väljarna inte är fler, men röstar tidigare än på valdagen. Men det kan också betyda att fler totalt sett kommer att rösta.
– Vi får hoppas att det är en signal om ökat valdeltagande, säger Cecilia Holm.
I kommunvalet 2014 röstade 80,25 procent av helsingborgarna.
Gå till toppen