Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Jubileumsfirande Darkane gör första giget hemma i Helsingborg på fem år

Nytt album på gång för ett av Helsingborgs mest kända metalband. Dessutom väntar 20-årsjubileum nästa år för debutalbumet.

Darkane består av Christofer Malmström, Peter Wildoer, Lawrence Mackrory, Jörgen Löfberg och Klas Ideberg.Bild: Carlos Del Olmo
För första gången på fem år gör metalbandet Darkane en spelning hemma i Helsingborg. Det sker den 8 september på minifestivalen Helltown Indoors på The Tivoli där även en rad andra metalgrupper medverkar.
För Darkanes del blir det ett bra tillfälle att visa att gruppen fortfarande är aktiva. Inte minst med tanke på att ett nytt album är i faggorna.
– Musiken är i princip färdigskriven. Nu är det text och sångarrangemang som ska till, sen börjar vi repa in materialet, säger Christofer Malmström.
– Målet är att komma igång med inspelningarna tidigt nästa år.
Det kommande albumet blir då Darkanes sjunde studioalbum.
Dagens upplaga av Darkanes består av från vänster Jörgen Löfberg, Christofer Malmström, Peter Wildoer och Klas Ideberg. Sångaren Lawrence Mackrory saknas på bilden, han är bosatt i Uppsala.Bild: Stefan Lindqvist
Nästa år är det 20 år sedan bandets debutalbum, "Rusted angel", släpptes. En platta som banade väg för den fortsatta karriären.
– Det var ett album som fick ett fint mottagande och väldigt många bra recensioner. Planen är att åka ut och spela "Rusted angel" i sin helhet nästa år. Vi har en Englandsturné i mars och sen blir det antagligen en del festivalspelningar och lite annat, säger Peter Wildoer.
Det är i dagarna även 20 år sedan bandets allra första spelning.
– Det var den 11 september 1998 på Fellinis rockbar i Uppsala, säger Christofer Malmström.
– En pizzeria som låg i en galleria, tillägger Jörgen Löfberg.
Sedan dess har det blivit turnéer runt om i världen, bland annat i Japan och USA.
– Det är många drömmar som slagit in, säger Peter Wildoer och konstaterar samtidigt att drivet kanske inte är lika starkt längre.
– Vi lever ju helt andra liv i dag än när vi startade. Med familjer och jobb. Men så länge det känns bra och vi har roligt kommer vi att fortsätta med bandet.
Hur gör man för att hålla ihop ett band så länge?
– Man repar inte, haha!
– Men att vi har roligt betyder väldigt mycket. Dessutom har vi allihop känt varandra innan Darkane. Vi har alltid kommit bra överens, säger Peter Wildoer.
– Ja, vi är inte mycket för drama, tillägger Christofer Malmström.
Han ger ett exempel:
– Jag hade skrivit en ny låt för en månad sedan. När jag skickade demon till de andra fick jag tummen ner av alla i bandet. Det är bara att acceptera. Gillar de andra inte låten finns det inget mer att göra, säger Christofer Malmström.
– Det finns ju också en ganska tydlig ram som vi rör oss inom, som är Darkane. Konceptet är thrash blandat med melodisk dödsmetall, säger Peter Wildoer.
– Från början kallade vi det modern metal, minns Klas Ideberg.
– Fast nu är det väl mossig metal, säger Jörgen Löfberg.
– Ja, vi är ju i alla fall inte up-and-coming längre, tillägger Christofer Malmström.
Giget på The Tivoli ser bandet fram emot.
– Det ska bli skitkul. Vi har ju spelat där ganska många gånger, men vi har inte spelat på The Tivoli sen stället flyttade, säger Peter Wildoer.
Fakta

Helltown Indoors

Spelordningen:

Chine, klockan 18.

Ghost Iris, 18.50.

Kill the Kong, 19.40.

Humanity's Last Breath, 20.30.

Darkane, 21.40.

Gå till toppen