Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Min mening: Starka ord, Stefan Olsson

Men bra att du tar avstånd från marknadshyror, skriver Hyresgästföreningens regionchef.

Rasmus Korsvall, regionchef vid Hyresgästföreningen norra Skåne.Bild: Mikael Malmborg
Replik på Stefan Olssons replik, Helsingborgs Dagblad 5 september 2018
Stefan Olsson använder starka ord som lögner och drev när han ger sin version av hur han uppfattar att Hyresgästföreningen driver frågan om marknadshyror. Trots detta är vi i Hyresgästföreningen glada för att frågan om marknadshyror äntligen kommit fram i debatten. Det är just detta vi har arbetat för, eftersom det berör hela Sveriges bostadsmarknad att landets hyresgäster riskerar att få kraftigt höjda hyror om marknadshyror införs efter valet.
Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation och vi sympatiserar inte med eller favoriserar något särskilt politiskt parti. Däremot driver vi politiska frågor som rör bostaden och hyressättning. Det är ett uppdrag vi har av medlemmarna och det slogs fast på vår senaste förbundsstämma i juni i Malmö. Vi är därför glada för att det idag finns politiska partier som klart tar avstånd från marknadshyror. Vi är också glada för att Sverigedemokraternas Stefan Olsson tydligt tar avstånd från marknadshyror. Det är också bra att Stefan Olsson ser att hyresrätten är viktig bland annat för rörligheten på bostadsmarknaden och att han ser att allmännyttan här har en särskilt viktig roll.
Tyvärr har beskeden från Sverigedemokraterna ofta uteblivit eller inte varit entydiga. Flera tunga sverigedemokrater har öppnat för att diskutera införandet av marknadshyror. Vid flera bostadspolitiska debatter har lokala representanter från Sverigedemokraterna dessutom uttryckligen sagt att de vill införa marknadshyror. I andra viktiga sammanhang har Sverigedemokraterna valt att inte delta. I lördags (den 1 september) arrangerade Hyresgästföreningen en paneldebatt om bostadspolitik och marknadshyror i Stockholm i samband med en stor hyresgästdag. Sverigedemokraterna bjöds in, men fanns inte på plats för att debattera. Hyresgästföreningen har dessutom i samband med valrörelsen skickat brev till samtliga riksdagspartier med tre frågor om marknadshyror och hyressättning. De frågorna har Sverigedemokraterna – som enda parti – valt att inte svara på.
Så Stefan Olsson – stå på dig! Ta debatten om marknadshyror även internt i ditt parti. Du har över tre miljoner hyresgäster som står på din sida i den diskussionen. Vi vill ha en bra dialog med alla partier om hur vi kan bygga fler bostäder med rimliga hyror. Vi vill också att alla diskussioner och förhandlingar om marknadshyror en gång för alla läggs på hyllan!
Rasmus Korsvall, regionchef, Hyresgästföreningen region norra Skåne
Gå till toppen