Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Olle Zettervall

Överläkaren docent Nils Olof (Olle) Hakvin Zettervall, Lund, har avlidit i en ålder av 86 år. Han sörjes närmast av sonen Nils med hustru Kerstin och deras söner Karl och Fredrik men också av kolleger och vänner i Sverige och utomlands.

Olle växte upp i Ångermanland. Experimentlustan vaknade tidigt, föräldrarna lät honom inrätta ett laboratorium där han framställde projektiler med nästan vådliga konsekvenser. Som medicinstudent i Uppsala blev Olle intresserad av immunologi och startade med Umeåprofessorn John Sjöquist studier av monoklonala tumörproteiner i blod med antikroppsaktivitet mot bakterieenzymer.
Detta ledde 1961 till Skåne och professor Jan Waldenström i Malmö, chefen på medicinska kliniken. Här döptes Olle till Hacke, blev doktorand och snabbt en fullfjädrad hematolog. Han disputerade 1968 på avhandlingen Antibody Activity in Monoclonal Immunoglobulin G, ett mästerverk som prisades även av den kräsne världsberömde chefen.
En av klinikens specialiteter var blödarsjuka. Professor Inga Marie Nilsson hade som första i världen i Malmö infört förebyggande behandling med koagulationsfaktorn VIII, som saknas hos patienterna. Effekten blev dramatisk. Sensibilisering som upphävde effekten kunde dock uppstå. Hacke blev en av hjärnorna bakom de-sensibiliserande behandling som återställde effekten av faktor VIII. Metoden fick snabbt stor internationell uppmärksamhet.
Hacke blev uppskattad patientdoktor, lärare och vetenskaplig medarbetar. Han blev en drivande kraft på klinikens nya forskningslaboratorium. Som excellent matematiker köpte han inga statistikprogram utan utvecklade dem själv. Resultaten blev korrekta men korridoren fylldes av papper.
Hackes kunnighet och lojalitet gjorde att han också anlitades administrativt som klinikchef för Medicinklinik II och därefter som chefsläkare. Den hematologiska vården upphöjdes till högspecialiserad nivå. Hacke anlitades efter pensioneringen som expert vid olika sjukhus i Skåne.
Hacke var en älskad familjefar. Med sonen Nils företog den födde norrlänningen talrika fjällpromenader i de nordliga bergen och med nära vänner skidsemestrar i Alperna. Huset i Mölle blev säte för årliga sommarfester. I hamnen kunde man se den elegante doktorn i hustruns antika motorbåt som lydig matros.
Hacke drabbades av en svår stroke, var initialt medvetslös, sedan afatisk, men återfick såväl talförmåga som intellektuell kapacitet. Däremot förblev höger arm och ben obrukbara. Med enastående vilja lärde han sig forcera trappan från lägenheten på andra våningen med endast ett deltastöd.
Vi sörjer en enastående kollega, vars intellektuella resning och alltid goda humör förblir en bestående förebild. Våra tankar går till hans kära familj.
Göran Adielsson
Stig Berglund
Erik Berntorp
Sten Eriksson
Folke Lindgärde
Ingemar Turesson
Frank Wollheim
medarbetare på medicinska kliniken, Malmö Allmänna Sjukhus
Gå till toppen