Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Nu digitaliseras alla svenska dagstidningar

Donation på 30 miljoner kronor gör drömprojekt möjligt.

Snart kommer samtliga svenska dagstidningar för åren 1734–1906 att finnas tillgängliga på nätet, fria för alla att läsa och ladda ner.Bild: KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Här är dagens glada nyhet: snart kommer samtliga svenska dagstidningar för åren 1734–1906 att finnas tillgängliga på nätet, fria för alla att läsa och ladda ner.
– Det här har vi drömt om länge. Det är ett mycket spännande projekt. Nu kan svenska folket äntligen få läsa alla gamla tidningar, säger Jonas Ahlberg, projektledare vid avdelningen för digitala samlingar, Kungliga biblioteket.
Att Kungliga Biblioteket (KB) och Riksarkivet nu kan digitalisera återstoden av det upphovsrättsligt fria svenska pressarvet är tack var en donation på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia, grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin.
– Digitaliseringen kommer att synas från mitten av oktober. Då lägger vi ut det första numret. Mycket blir synligt i november och december. Till exempel är Snällposten (1848–1871) och Sydsvenskan (från 1870) med i den första digitaliseringen och kommer att göras tillgängliga nu under hösten, säger Jonas Ahlberg.
Fler skånska tidningar finns på listan:
– Helsingborgs Dagblad för åren 1884–1906 och Landskrona Posten för åren 1896–1906 kommer att följa under den kommande fyraårsperioden. Men det blir även digitaliseringen av bland annat Höganäs Tidning (1888-1906) och Helsingborgs-Posten (1824–1867), säger Jonas Ahlberg.
Den första titeln som går in i digitaliseringsflödet är Gävletidningen Norrlandsposten för perioden 1837–1906.
– Tidningar äldre än 115 år är upphovrättsfria, vilket i år innebär tidningar utgivna fram till och med 1902. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906, förklarar Jonas Ahlberg.
Jonas Ahlberg är projektledare vid avdelningen för digitala samlingar, Kungliga biblioteket.Bild: MAJA SUSLIN/TT och ROLAND CLASSON
Det är KB som samlar in och bevarar alla dagstidningar som ges ut i Sverige och materialet har länge tillhört bibliotekets mest använda. Sedan 2010 samverkar KB och Riksarkivet om digitalisering och har byggt upp en storskalig produktionslinje för digitalisering av tidningar.
KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 250 titlar.
– Dagstidningarna är viktiga arenor för fri debatt och en angelägenhet för hela landet. De har stor betydelse för forskarna, men även för journalister, kulturarbetare, släktforskare och den intresserade allmänheten.
– Ur ett demokratiskt perspektiv är det nödvändigt att presentera den fullständiga utgivningen av landets dagstidningar, från vartenda hörn av Sverige, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelande.
KB:s tjänst Svenska dagstidningar samlar för närvarande mer än 400 tidningstitlar från hela landet, sammanlagt mer än 20 miljoner sidor.
Digitaliseringen av dagstidningarna sker vid Riksarkivets enhet för digitalisering Mediekonverteringscentrum (MKC).
KB Svenska dagstidningar
KB
Gå till toppen