Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

PK-liberalerna: Kommer S att följa Corbyn eller Åkesson efter valet?

Allt tyder på att Socialdemokraterna kommer att få ett historiskt dåligt valresultat på söndag. Bara runt var fjärde svensk står bakom det forna statsbärande partiet. Vad betyder det för Sverige och för partiets vägval framöver? Kommer de att gå till vänster eller höger för att vinna tillbaka ”sina” väljare?

Heidi Avellan och Sofia Nerbrand samtalar om socialdemokratin i fredagens avsnitt av podden PK-liberalerna. Varför går det så dåligt för SAP i opinionen? Partiet har förlorat både sitt problemformuleringsprivilegium och förmåga att samla många i en gemensam arbetaridentitet.
Den S-ledda regeringen har varit svag under den senaste mandatperioden och skandalerna runt Transportstyrelsen har solkat ner Socialdemokraternas rykte om regeringsduglighet. En delförklaring är också att många väljare har gått över till Vänsterpartiet för att få tydlig vänsterpolitik samt en mer humanistisk flyktingpolitik, medan andra har valt det socialkonservativa och invandringskritiska SD. Tidigare har S hyst Båda dessa läger, men koalitionen inom S håller på att rämna. Stefan Löfven lyckas inte heller formulera en kraftfull vision om vart Sverige ska – förutom att lite tondövt lova materialistiska saker till folket.
Vad betyder det för Sverige att det forna givna maktpartiet inte längre kan räkna med att bara regera vidare? Vilka vägval är att vänta? Kommer partiet att gira vänsterut som brittiska Labour under Jeremy Corbyns ledning för att vinna tillbaka väljare från V? Eller kommer det att flörta med mer socialkonservativa väljargrupper för att locka sympatisörer från Jimmie Åkessons Sverigedemokrater?
Hur som helst kommer inte det politiska landskapet vara sig likt efter söndagens val. Varje röst betyder något. Gå och rösta.
Gå till toppen