Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD:s förstanamn avgår – Kjell Dahlins Facebookinlägg blev droppen

Med två dagar kvar till valet står Sverigedemokraterna utan sitt förstanamn. Kjell Dahlin väljer själv att avgå efter de omdiskuterade Facebookinläggen.

Kjell Dahlin (SD) valde på fredagen att avgå, två dagar innan valet.Bild: Tom Wall
En nykomling i lokalpolitiken har plötsligt seglat upp som första namn på SD:s lista. På fredagen valde partiets första namn Kjell Dahlin, som suttit i fullmäktige i Höganäs sen valet 2014 att avgå.
– Kjell Dahlin tyckte det blev för mycket med allt som kommit upp på sistone med hans Facebookinlägg. Han väljer frivilligt att avsäga sig platsen, säger Christian Johansson, SD:s vice ordförande och andra namn på fullmäktigelistan.
Det var i förra veckan som HD berättade om Kjell Dahlin senaste inlägg på sociala medier. Han delade då följande inlägg:
"Jag undrar: Finns det något annat land utom Sverige, som satsar allt på att utrota sitt eget folk, med artfrämlingar i utbyte?".
I ett annat fall menar man att Kjell Dahlin genom att dela andras texter beskriver flyktingar som djur:
"Enda botemedlet mot massinvandring. Dra ner på bidrag till ett minimum, så drar de till nästa foderbo".
Det är inte första gången han är i blåsväder för att ha spridit rasistiska inlägg. Han var tidigare aktiv i Helsingborgs lokalpolitik, men lämnade alla politiska uppdrag där utom sin plats i fullmäktige 2013. Han blev också varnad av sitt parti.
Christian Johansson menar att de påtryckningar Kjell Dahlin fått efter sina senaste inlägg blev för stora.
– Han tycker det är bäst för partiet att sluta. Det blev för jobbigt för honom, säger han.
Hur känns det att nu vara partiets första namn på listan?
– Det är en omställning. Jag hade ju hoppats på att få lite hjälp av Kjell.
SD:s lista till fullmäktige innehåller därmed bara sex namn. I dagens fullmäktige har man fyra platser och partiet har hela tiden siktat mot en fördubbling efter valet på söndag. Risken finns att man inte klarar att fylla sina stolar i nya fullmäktige.
– Jag ser den risken som ganska överhängande. Tyvärr är det den verklighet vi har. I år började vi med en lista på tio namn men en efter en har hoppat av.
Hur ser du på det?
– Det är inte det optimala. Men något vi får leva med. Vi jobbar på som vanligt, säger Christian Johansson.
Enligt Christian Johansson har det faktum att SD inte svarat på Naturskyddsföreningens enkät, missade Vikenskolans föräldraförenings skoldebatt och dessutom inte svarade på pensionärsföreningarnas enkät inget med Kjell Dahlins avhopp att göra.
– Nej, de sakerna har en helt annan förklaring.
Inte heller när alla partier bjöds in till debatt av Jonstorps byalag var SD på plats.
Sverigedemokraternas ordförande i Skåne, Jörgen Grubb, säger att han inte varit i kontakt med Höganäsavdelningen och inte vet vad avhoppet beror på.
– Han hade sagt något dumt i tidningen, men jag vet inte, säger han.
Han menar att Sverigedemokraterna är det parti som vuxit snabbast i svensk modern historia och att det därför inte är så konstigt att risken för tomma stolar finns. SD har dock funnits i Höganäspolitiken sen 2002.
Vad kan det betyda att förstanamnet på valsedeln stryks så kort inpå valdagen?
– Det är klart att det är olyckligt. Men jag tror inte det får så stor betydelse, säger Jörgen Grubb.
HD har sökt Kjell Dahlin för en kommentar. Han återkommer i mejl med att han inte vill kommentera sitt avhopp.
Gå till toppen