Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverigedemokrat i Helsingborg lämnar – kallade biskop för muslimhora

En av personerna på Sverigedemokraternas lokala valsedel har uppmanats att lämna sin plats. Orsaken är en lång rad rasistiska utfall i sociala medier.

Bild: Johan Nilsson/TT
Bara två dagar innan valet blev det känt en av personerna på Sverigedemokraternas lista under lång tid uttryckt sig nedsättande om muslimer, judar, människor från andra länder, socialdemokrater och andra. Samtidigt som Putin hyllas.
Ett av de grövre personliga påhoppen riktade Sverigedemokraten mot biskopen i Stockholm, Eva Brunne, som kallades muslimhora.
Det är tidningen Expressen som lyckades identifiera personen som låg bakom ett mycket stort antal inlägg på flera ökända sajter. När man räknade dem visade det sig att personen skrivit över 12 000 inlägg.
Och hens egen facebooksida är full av delningar av material från högerextrema sajter.
Sverigedemokraternas ordförande i Helsingborg, Alexander Aardgaard kontaktade sin partikamrat på fredagen med anledning av dennes många utfall.
– Jag tar avstånd från det som skrivit och har uppmanat personen att avsäga sig sin kandidatur, säger Alexander Aardgaard.
Sverigedemokraternas ordförande i Helsingborg, Alxander Aardgaard, har uppmanat en av partiets kandidater att lämna sin kandidatur.Bild: Sven-Erik Svensson
Häromdagen delade Sverigedemokraten på sin facebooksida länkar som påstod att Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven ville islamifiera Sverige.
I somras skrev personen så här: "hur många av dessa politiker och kändisar har själva judiskt blod i sina ådror i olika grader ? I all hemlighet kanske ? Kan det vara anledningen till uppropet ?? Judarna är ju spridda över hela världen . Bara undrar ..."
Sverigedemokraternas Alexander Aardgaard vill inte säga mer än att han uppmanat personen att avsäga sin kandidatur och att denne accepterat detta.
– Jag har inga kommentarer i övrigt.
Sverigedemokraten som nu uppmanats att lämna sin plats fanns längre ner på partiets lista och var inte på valbar plats. Tidningen har förgäves försökt nå hen för en kommentar.
Gå till toppen