Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Var fjärde helsingborgare bor utanför centrum

Skolan lades ner för tio år sedan. Tågstationerna har varit borta sedan länge. Men kvar finns ett antal invånare och företagare med stort engagemang och många tankar om hur bygden borde utvecklas istället för att avvecklas. Vi besöker Tegelbyarna i valtider.

Leif Tufvesson driver Caresto och har haft sina lokaler i den före detta torkladan vid tegelbruket i Utvälinge sedan 2004. Nu har han byggt till. ”Jag slipper trängsel i stan och ska jag någonstans går det lika fort härifrån som från ett industriområde i utkanten av Helsingborg.”Bild: Jennie Lorentsson
En fjärdedel av invånarna i Helsingborgs kommun bor i tätorter och byar utanför staden. Vissa av dem har skola, mataffär, vårdcentral och tågstation, andra inte. Utvälinge ligger inkilat mellan Ängelholm och Höganäs kommuner, här saknas det mesta av vad som brukar kallas samhällsservice. Tillsammans med Tånga och Rögle utgör utgör Utvälinge vad som kallas Tegelbyarna, efter tegelbruken som låg här.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen