Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Kristian Nilsson: Det finns bara ett råd att ge: Gå och rösta!

Det här valet har vi inte bara en utan två förstagångsväljare i familjen. Det har varit en annorlunda, rolig och lärorik upplevelse.

Jag kommer själv ihåg när jag som nybliven 18-åring i valet 1988 fick rösta för första gången. Det kändes både nervöst och högtidligt när jag cyklade till byskolans matsal för att lämna mitt bidrag till demokratin.
Det var dessutom det första valet efter mordet på statsminister Olof Palme 1986, som skakade Sverige och av många sågs som ett angrepp på demokratin.
I riksdagsvalet fick Ingvar Carlsson (S) förnyat förtroende som statsminister. Och Miljöpartiet, som ännu inte valt block, kom in i riksdagen som då bestod av sex partier.
Det känns som 30 år sedan – och det är det också.
Att rösta är enkelt, men att välja kan vara svårt. Och det blir svårare ju äldre man blir. Som tonåring var jag mer säker på rätt och fel i politiken, nu är det mest ”å ena sidan” och ”å andra sidan”.
Och som förälder till förstagångsväljare ställs man inför helt nya svårigheter. Frågorna är många och svaren inte alltid så självklara.
Mer än en gång har jag fått googla för att kunna ge en begriplig förklaring på ord som ”värnskatt”, ”marginalskatt” och ”jobbskatteavdrag”. Fördelen är att man samtidigt lär sig själv en massa nya saker.
Samtidigt som jag vill ge mina båda förstagångsväljare så mycket kunskaper om partierna och politiken som möjligt, så vill jag påverka deras åsikter så lite som möjligt. De måste själva bilda sig en uppfattning om vad som är bäst för Ängelholm, Skåne och Sverige – och göra sina egna val.
Att ge dem råd, eller ännu värre uppmana dem, att rösta på ett visst parti skulle inte kännas rätt.
Det finns egentligen bara ett råd att ge förstagångsväljarna, och alla andra röstberättigade för den delen: Gå och rösta!
På det sättet vårdar och värnar vi demokratin tillsammans. Och det är ju bara vi som kan se till att den lever vidare.
Annars finns det en risk att vi alla snart blir sistagångsväljare.
Gå till toppen