Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Friade smugglare döms av hovrätten

Trion hävdade att de tagit in mängder av alkohol för eget bruk och friades av tingsrätten. Men hovrätten dömer två av dem för smuggling.

Alkohol som inhandlats i Tyskland togs i beslag av tullen och hovrättens fällande dom innebär att den ska förstöras. Foto: Tullverket
Det var i slutet av fjolåret som tre Landskronabor stod inför rätta, åtalade för smuggling. De hade varit på inköpsresa i Tyskland och när deras skåpbil stoppades på Lernacken fanns det så mycket alkohol i bagaget att det bedömdes som smuggling.
Tulltjänstemännen summerade mängden till 40 liter sprit, 712 liter öl, och 0,7 liter vin och eftersom två av männen var under 20 år menade åklagaren att de även hade brutit mot särskilda förbud mot införsel av alkohol.
Samtliga tre nekade till brott. 18-åringen medgav att han fört in 30 flak öl, en flaska sourz och sex flaskor vodka men att det var för personligt bruk.
”Jag gillar öl”, förklarade han i förhör och gjorde gällande att han inte kände till att det fanns en 20-årsgräns för att föra in alkohol i landet
19-åringen medgav också att han handlat alkohol för 2 000 kronor men att det var för personligt bruk, och att han trodde att det var krogens 18-årsgräns som gällde även här.
26-åringen hävdade också att han handlat för personligt bruk, och uppgav att de gjorde en spontan resa till Tyskland.
Åklagaren ville att trion skulle dömas för smuggling men samtliga friades av Malmö tingsrätt som inte ansåg det bevisat att de handlat i samförstånd, och att de inte skulle använda alkoholen för personligt bruk. Dessutom köpte domstolen tonåringarnas förklaring att de trodde att 18-årsgränsen gällde även här.
Åklagaren överklagade den friade domen till hovrätten som dömer de yngre männen för smuggling. Hovrätten anser det bevisat att trion handlat i samförstånd vilket även styrks av kvitton på gemensamma inköp. Till skillnad från tingsrätten köper hovrätten inte heller ungdomarnas förklaring utan menar att de mycket väl känner till att det är 20-årsgräns som gäller för att handla på Systembolaget, och att det även gäller införsel från utlandet.
Brottets straffvärde är två månaders fängelse för en vuxen person men eftersom ungdomarna var under 20 år när de stoppades på Lernacken krävs särskilda skäl för att döma dem till fängelse. Hovrätten väljer i stället att döma dem till skyddstillsyn med föreskrift att följa frivårdens program.
Alkoholen som beslagtogs får de inte tillbaka.
Gå till toppen