Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nystart för hembygdsmuseet i Norra Vram

Från vindsvåningen till stallet har hembygdsmuseet i Norra Vram flyttat. Ett lokalbyte som varit på gång i fem år och nu äntligen är klart.

Gunnar Nilsson, är en av eldsjälarna som arbetat med flytten och uppbyggnaden av museets nya lokaler.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi har hållit på med det i fem år. Det ska vara färdigt till lördagens invigning. Det ser inte ut så nu, men det blir det, säger Gunnar Nilsson när han visar upp museet för tidningen ett par dagar före invigningen.
Han är en av runt tolv eldsjälar som ägnat åtskilliga kvällar och helger till att förvandla stallbyggnaden till museum.
Stallet, som egentligen är ett gammalt svinhus, är museets nya lokal.Bild: Sven-Erik Svensson
Byggnaden är egentligen ett gammalt svinhus från den tid då det hörde ett lantbruk till prästgården. Kanske har den fått heta "Stallet" för att det låter lite bättre.
Hit flyttar museet från prästgårdens tredje våning. För många besökare har det varit svårt att ta sig upp för trapporna. Den gamla lokalen blir istället kontor och förråd. Tack vare flytten hamnar museet i markplan.
– Det är den äldre generationen som mest kommer hit. Här finns det möjlighet att komma in med rullstol, säger Kjell-Arne Nilsson, som också är engagerad i museet.
Jimmy Persson, som är pensionerad snickare, jobbar in i det sista med att få utställningen klar.Bild: Sven-Erik Svensson
Museet som drivs av Billesholmstraktens hembygdsförening har samlingar som skänkts från olika håll. Det finns inte plats att ställa ut alla föremål samtidigt och omdisponeringar har varit nödvändiga.
– Det är rätt stora skillnader. Vi har fått banta innehållet. Nu har vi valt temat arbete. Om ett par år kanske vi gör ett annat tema, säger Gunnar Nilsson.
Temat arbete gestaltas bland annat med en gång som byggts upp för att besökaren ska få känslan av ett gruvschakt. Inne i gången möter besökaren bilder och föremål från gruvepoken i kommunen.
Kommunens stora industrier i både nutid och dåtid som Findus, Isover och Höganäs Bjuf finns också med på utställningen.
Här kan besökarna vandra i en gång och lära sig mer om gruvepoken genom foton och föremål.Bild: Sven-Erik Svensson
Här finns också exempel från äldre tiders hantverk. Inventarier från skräddaren C Klarin från Ekeby har samlats i en liten bod. På samma sätt visas föremål från skomakaren Hoff i Bjuv upp.
En stor bild av fotografen Hulda Björkgren, som var verksam i Billesholm och Södra Vram, pryder en vägg.
Gunnar Nilsson tror att nyöppningen kan leda till att fler besökare kommer på att de har föremål som kan vara intressanta för museet.
– Vi räknar med att få tips när folk kommer hit.
Brudkronan är knuten i frivoliteter av Maj Hansson från Billesholm. Kronan är från 1964.Bild: Sven-Erik Svensson
Museet återinvigs lördag 8 september i samband med Kulturarvsdagen. Det är öppet på prästgården i Norra Vram klockan 14–16, med bandklippning 14. Det blir också kafé, grillad korv, musikunderhållning och möjlighet att titta på såväl tändkulemotorer som alpackor.
Gå till toppen