Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rätt, Annie Lööf. Nolltolerans, Jimmie Åkesson?

Jimmie Åkesson (SD) har haft en tuff valrörelse, med opinionssiffror som har sjunkit i takt med hans svårigheter att svara på frågor om Sverigedemokraternas politiska förslag. Det märktes i SVT:s partiledardebatt på fredagskvällen:
”Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige.”
Sverigedemokraterna lyfter gärna partiets så kallade nolltolerans mot rasism, och har också fått ägna veckor åt att utesluta medlemmar som uttryckt sig rasistiskt på nätet. I gårdagens partiledardebatt i SVT bröt Åkesson själv mot nolltoleransen. Vilka konsekvenser får det?
I en debatt där regeringspartierna, och framför allt statsminister Stefan Löfven, hade svårt att ta plats och engagera, var det inte konstigt att den som reagerade starkast på Jimmie Åkessons uttalande var Annie Lööf (C):
”Hur uttrycker du dig?” röt Lööf och slog näven i bordet, medan partiledarna runt omkring henne stod märkbart tysta.
För första gången valde också SVT att markera mot en partiledares uttalanden, med hänvisning till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.
För den som har saknat politiska konflikter och heta debatter i årets valrörelse gav fredagens partiledardebatt annars både det och lite till. Två dagar före valdagen fick väljarna till slut ett välbehövligt hetsigt åsiktsutbyte där skillnaderna blev tydliga – både mellan partierna och inom blocken.
Det började i sjukvården, frågan som toppar många väljares agenda men som inte tagit så stor plats i en valrörelse präglad av de svängningar som de stora partierna gjort i migrations- och integrationsfrågorna.
Jimmie Åkesson försökte i varje ämne trycka in invandringsfrågan.
Löfven valde istället att upprepa det redan bevisat felaktiga mantrat om skattesänkningar på 100 miljarder, om alliansen fick bestämma.
Om skatterna hade varit det som avgjorde en bra eller dålig välfärd skulle vi inte ha haft några problem i sjukvården, sade Ulf Kristersson (M).
Rätt. Problemet ligger inte i sjukvårdens finansiering, utan i dess organisering. Sjukvården är i behov av reformer, och det största problemet i Sverige är diskrepansen mellan stor läkartäthet och läkare som tar emot alldeles för få patienter.
Men i en tid där samtliga partier talar om mer pengar och ingen vare sig vill eller orkar göra sig osams med professionerna handlar debatten istället om mer pengar till vården, högre löner till sjuksköterskor och gemensamma procedurer för cancervård - frågor som i huvudsak inte ligger på rikspolitikers nivå. Beröringsskräcken för mer genomgripande reformer gick också som en röd tråd igenom debatten.
En av väljarnas viktigaste frågor är klimatet. Men det är kanske också den fråga som är sämst lämpad för politisk debatt - och som tjänar allra mest på blocköverskridande överenskommelser baserade på vetenskap och forskning.
Vi alla här vill minska utsläppen, sade Jan Björklund (L): ”Elcyklar eller inte, det spelar otroligt liten roll. Vad som fungerar är europeiskt och internationellt samarbete.”
Annie Lööf var inne på samma linje: ”Slarva inte bort den här debatten på samma frågor som vi har pratat om i decennier”, sade hon: ”klimatet behöver inte symbolfrågor och korta perspektiv.”
På allianssidan stod tre samspelta partiledare med siktet inställt på valvinst – och en statsministerkandidat som inte riktigt verkade veta vilket ben han skulle stå på. Ulf Kristersson har stora problem i opinionen, och skulle tjäna på att kliva fram som en stenhård kritiker av både regeringen och ytterkantspartiet till höger. Istället väljer han att bara göra det ena – som om SD inte fanns.
På lördag kväll möts Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en sista duell före valdagen. Det är två trötta partiledare som borde vilja göra allt för att vinna väljarnas förtroende. Frågan är om de lyckas – det verkar som att engagemanget och kämparlustan snarare ligger hos andra.
Gå till toppen