Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Varför gör man en så smal cykelbana på Järnvägsgatan?”

Tillgänglighetsmarschen genomfördes under lördagen i Helsingborg. En marsch som fortfarande behövs.

Tillgänglighetsmarschen arrangerades i år för tolfte gången. Det är en manifestation som fortfarande behövs menar arrangörerna.Bild: PETTER ARVIDSON
För tolfte året genomfördes under lördagen tillgänglighetsmarschen. En manifestation för att göra Helsingborg mer tillgängligt för alla, med eller utan funktionsnedsättning.
– Det är viktigt att visa att vi finns och att vi får folk att förstå att det finns en rad problem som vi stöter på dagligen, säger Emelie Pålsson, 17, som är både synskadad och rörelsehindrad.
Emelie Pålsson, 17, en av deltagarna i årets tillgänglighetsmarsch i Helsingborg.Bild: PETTER ARVIDSON
Arrangörerna av tillgänglighetsmarschen tycker att det har hänt en del under de tolv år manifestationen genomförts.
– Men vi tycker ändå att det händer för lite. Det finns mycket kvar att göra i Helsingborg, säger Yasmine Larsson, ordförande för funktionshinderrörelsen DHS.
– Vi vill synliggöra att problemen inte försvinner, bara för att det inte talas så mycket om dem, säger Anki Celander, ordförande i HIL, Helsingborgskooperativet Independent Living, som är ett brukarkooperativ för personlig assistans.
Anki Celander menar att tillgänglighet är bra för alla. "Inte bara för människor med funktionshinder", säger hon.Bild: PETTER ARVIDSON
Hon tycker att utvecklingen gått framåt på vissa områden, medan den står stilla på andra.
– Det handlar ju inte bara om höga trottoarkanter eller problem att ta sig in i byggnader. Det finns så många andra områden där de här frågorna måste lyftas. Som till exempel hur hemsidor görs tillgängliga för synskadade.
Tillgänglighetsmarsch i Helsingborg.Bild: PETTER ARVIDSON
– Men när fullmäktige nyligen debatterade Landborgsgaraget gjordes det flera inlägg just kring tillgängligheten. Det tyckte jag var glädjande, säger Anki Celander.
– För tillgänglighet är bra för alla. Inte bara för människor med funktionshinder, tillägger hon.
Siv Pettersson och Janet Weikel, två av deltagarna i tillgänglighetsmarschen, tycker fortfarande att det finns mycket att åtgärda i Helsingborg.Bild: PETTER ARVIDSON
Några av deltagarna i marschen har varit med flera gånger tidigare.
– Jag har kämpat för de här frågorna sen jag var ung, säger Janet Weikel.
– Och man behöver kämpa. Det är fortfarande svårt att ta sig in i många restauranger och butiker. Så ska det inte behöva vara, säger Janet Weikel och tillägger:
– Jag bor i höghuset Höjdpunkten på Närlunda. Där finns höga trottoarkanter utanför och trappsteg när man ska in i byggnaden. Jag förstår inte varför man bygger nya hus på det sättet.
Siv Pettersson har svårt att förstå varför den nya cykelbanan på Järnvägsgatan gjorts så smal.Bild: PETTER ARVIDSON
Siv Petersson lyfter ett annat problem som hon noterat när hon är ute och åker med sin permobil.
– Det är de nya cykelbanorna i centrum. Varför gör man en så smal cykelbana på Järnvägsgatan?, säger hon.
Gå till toppen