Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bygdegården i Östra Karup har fått ett lyft

Mycket är nytt när det kommer till Östra Karups bygdegård. Nu är en stor del av renoveringen färdig.

Renoveringen av stora delar av bygdegården i Östra Karup är färdig. Johanna Lundqvist Björn blickar ut över den stora salen där det finns plats för 56 sittande personer.Bild: Niklas Gustavsson
Det har tagit sin lilla tid och många timmar har lagts ner ideellt på att renovera bygdegården i Östra Karup. Vävstugan på ovanvåningen har fått en egen ingång medan köket och den stora salen på bottenvåningen genomgått en rejäl ansiktslyftning.
– Vi har gjort så mycket som möjligt ideellt. Den äldsta delen är från 1900-talets början, säger Johanna Lundqvist Björn, ordförande i föreningen bakom Östra Karups bygdegård.
Den vedeldade ugnen har rustats upp och kan användas igen.Bild: Niklas Gustavsson
Köket har rustats upp med nya vitvaror som spisar, diskmaskiner och kyl samt frys. Det mesta är nytt i köket men det gamla golvet bestående av tegelstenar finns kvar och har fixats till.
Dessutom har den gamla vedeldade ugnen rustats upp med hjälp av bidrag från Stiftelsen Gripen.
– Där ska vi baka pizza och bröd. Det är ugnen som är hjärtat i köket, säger Johanna Lundqvist Björn.
Bygdegården är en av få mötesplatser i Östra Karup. En plats där det ska kunna hållas fester, träffar, möten, födelsedagskalas, bröllop, dop, kurser och mycket annat.
Flera har ställt upp ideellt i samband med renoveringen av bygdegården i Östra Karup. Johanna Lundqvist Björn är ordförande i föreningen.Bild: Niklas Gustavsson
I den stora salen är det gamla som bortblåst. Här har bland annat nya fönster satts in. Alla ytskikten är nya och möblerna likaså.
– Här finns plats för runt 56 sittande, säger Johanna Lundqvist Björn.
Hon är väldigt nöjd med renoveringen och pratar gärna om den storblommiga tapet som pryder väggarna.
– Det finns gamla hantverkare i föreningen. De har ställt upp. Det blir bättre när man gjort det själv.
Lokalerna är tänkta för sammankomster, firanden, möten och mycket mer.Bild: Niklas Gustavsson
För att kunna genomföra renoveringen har man bland annat fått bidrag från Boverket och Båstads kommun. Sedan har pengar samlats in genom en så kallad smultroninsamling där företag och privatpersoner kunnat skänka. Än så länge har insamlingen resulterat i att cirka 160 000 kronor kommit in.
– Vi kör insamlingen året ut tänkte vi, säger Johanna Lundqvist Björn.
Även om mycket är färdigt invändigt återstår att fixa fasaden som även ska putsas. Man ska dessutom börja titta på att göra vid den gamla delen av bygdegården. Det handlar om ett rum i direkt anslutning till köket.
– Där är min tanke att behålla den gamla stilen.
Johanna Lundqvist Björn är väldigt nöjd med de två år arbetet pågått.
– Det är makalöst. Man blir väldigt stolt och glad. Vi har dessutom haft besök av Bygdegårdarnas riksförbund.
Invigningen kommer att ske i oktober. Det ska även bli julmarknad i bygdegården.
Även fasaden kommer att göras vid.Bild: Niklas Gustavsson
Förutom att vara ordförande för föreningen bakom bygdegården arbetar Johanna Lundqvist Björn som designer, grafisk formgivare och illustratör. I september är det premiär för hennes egen design på tyger för Ernst textil AB i Östra Karup. Det handlar om sju lekfulla mönster i ekologisk bomullstrikå.
– Tygerna består av mina karaktärer. Tanken är att det ska vara tyger som kan användas till barnkläder, säger Johanna Lundqvist Björn.
I september är det premiär för Johanna Lundqvist Björns nya tyger.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen