Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Claesson redo för ny landslagsroll

Anfallare eller mittfältare? För Viktor Claesson spelar positionen mindre roll. – Jag är redo för vad som, säger han inför Sveriges Nations League-premiär mot Turkiet.

Viktor Claesson är redo att kliva in som anfallare i matchen mot Turkiet.Bild: Maja Suslin/TT
Janne Andersson letar efter spelaren som ska ta över startplatsen efter Ola Toivonen. I första urvalet, till trupputtagningen, valde förbundskaptenen att plocka med nye Robin Quaison, Mainz, vid sidan av etablerade trion Marcus Berg, John Guidetti, och Isaac Kiese Thelin.
Dessutom finns Viktor Claesson med i tankarna kring den vakanta platsen intill givne Berg.
– Utan att överdriva, för det blir rätt kraftigt, men jag tycker det är ett svårt läge. Ola och Marcus har varit så oerhört tydliga tillsammans och var ett sådant bra par under en längre tid. När den ene slutade ska man då bygga något nytt, säger Andersson.
Claesson:
– Han (Janne) ringde mig innan uttagningen och sade att han hade planer på att ta med mig som forward. Sedan kom Emils (Forsberg) skada och då snackade vi igen, och då hade han inte bestämt vad det blir. Där står vi nu, säger Claesson.
– Vi får se vad som händer.
Oavsett vad som sker är den 26-årige Krasnodar-spelaren beredd att ta sig an uppgiften som Andersson anser att han ska ha mot Turkiet på måndag.
– Jag skulle se det som en rolig utmaning att få spela forward, samtidigt känner jag mig trygg med att spela ytter och det har ju gått bra innan. För min del spelar det ingen roll. Jag gör det som är bäst för laget, och det gör Janne också. Det spelar ingen roll, säger han.
– Jag tror olika delar av mina färdigheter kommer fram i olika situationer, men vad det än blir känner jag mig positiv till det. Bara man får speltid i landslaget, det är en ära att få spela.
Anfallspositionen är dock inget nytt för Claesson. Han är van vid rollen sedan tiden i allsvenskan och han har dessutom, sedan flytten till Ryssland, vid flera tillfällen varit en del av klubbens tremannaanfall.
– Jag har ju spelat i den rollen många gånger, både i Krasnodar och tidigare i Elfsborg. Utmaningen är väl att jag inte har spelat så mycket där just nu – jag har spelat mycket kant i klubblaget – och att komma in i rollen, hitta rätt mönster … Men jag tror inte det skulle vara något problem, säger han.
Viktor Claesson är även säker – om han nu får chansen som anfallare mot Turkiet på Friends arena – på att samarbetet med Marcus Berg kommer fungera.
– Han är en riktig "striker" som är tydlig med vad han vill ha. Han har en bra fotbollshjärna, och det är inget problem att spela med honom, säger han.
Gå till toppen