Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flest förstagångsväljare i Åstorp: ”Det är ett sätt att bidra till samhället”

Åstorp står för den största andelen förstagångsväljare i nordvästra Skåne 2018. För 18-årige Lukas Corluka var det inga tveksamheter om att ta sig till valurnan på självaste valdagen.

Jenny och Johan Stålhammar röstade på valdagen. ”Det är jätteviktigt”, säger Jonas Stålhammar. Dottern Moa Stålhammar får vänta några år till.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
En strid ström av väljare har mött valarbetarna i vallokalen för distriktet Bjärshög i Åstorp under dagen. Vid valet 2014 hade distriktet sämst valdeltagande i nordvästra Skåne med 73,1 procent. Men i år kanske trenden vänder.
– Det har faktiskt varit ganska mycket, säger Birger Sandell som är ordförande för valgruppen i distriktet.
– Och rätt många unga också får jag säga, tillägger Larisa Thomsen som är vice ordförande för samma grupp.
Sedan klockan 8 på morgonen har de båda och deras kollegor hållit vallokalen öppen och efter att den stänger klockan 20 väntar en lång natt av rösträkning.
– Det har varit att göra hela dagen. Nu sorterar vi för att kunna räkna senare. Vi blir här säkert till klockan 01, säger Larisa Thomsen
Till vallokalen för distriktet Bjärshög i Åstorp tog sig den lägsta andelen väljare vid förra valet. I år ser det ut att bli annorlunda.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
I Åstorp är runt 12 000 personer röstberättigade i år och av dem är 6,2 procent personer som röstar för första gången. Det är den största andelen i nordvästra Skåne och bara Staffanstorp har procentuellt fler förstagångsväljare i hela Skåne.
Lukas Corluka fyllde 18 år i december och lägger sin röst i valurnan för första gången idag.
Läs också Åstorpsdistrikt röstade minst i Nordvästskåne
– Det är ett sätt att bidra till samhället och att förändra det, säger han om varför han tagit sig till vallokalen idag.
Vilket parti som får hans röst har han klart för sig och oavsett vad resultatet efter valnatten blir tror han att det blir intressant.
– Jag känner mig lite exalterad, säger han.
Larisa Thomsen och Birger Sandell har haft att göra hela dagen sedan de öppnade vallokalen klockan 8.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Jämfört med valet 2014 har förtidsröstningen ökat rejält i Åstorp. Förra gången hade runt 2 900 personer röstat i förtid, valdagens röster inräknade. I år har drygt 3 200 personer röstat i förtid – men då är inte rösterna från idag inräknade.
– Det är en fjärdedel av alla röster som vi fått in den vägen, säger Merih Özbalci som är administrativ chef på kommunen och valansvarig.
Men för merparten är det valdagen som gäller. Jenny och Jonas Stålhammar tycker att det hör till.
– Det är väl en viss känsla med att ta sig hit idag, säger Jenny Stålhammar.
För henne var det självklart vilket parti som skulle få hennes röst, men för Jonas Stålhammar blev det ett mer hastigt beslut.
– Jag bestämde mig nu här i båset, säger han när han kommer ut från vallokalen strax efter klockan 18.
Gå till toppen