Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Försiktig optimism präglar valvakorna i Höganäs

Ingen vågar ta ut någon seger. Men partierna betecknar den lokala valrörelsen som trevlig.

Peter Schölander (M) vågade inte ta ut någon seger i förskott på redan på valvakan.Bild: Maria Berkmo
Under valrörelsen har Köpmansgatan förvandlats till något av en politikergata. På söndagskvällen samlades inte mindre än tre olika partier - Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna för att hålla valvaka.
På Centerns valvaka är stämningen något förhöjd. Även om man inte vågar sia något om hur det kommer att sluta.
– Det har varit en intensiv och rolig valrörelse. Vi har haft många bra diskussioner. Här lokalt lär det inte bli någon förändring, men på riks känns det väldigt osäkert, säger Anna Hedbrant (C).
Anna Hedbrant och Claes Pettersson hoppas att det ska gå bra för C i det lokala valet.Bild: Maria Berkmo
Claes Pettersson (C) är försiktigt optimistisk. Han har varit med i lokalpolitiken sen 1971 – de första decennierna som Socialdemokrat.
– Jag tycker det ser positivt ut. Jag har varit i Viken hela dagen och det är mycket glädjande att det är så många ungdomar som har röstat, säger han.
Aina Johansson, Mikael Bendz, Louise Stjernquist och Ulrika Adsersen pustar ut innan valvakan drar igång ordentligt för Liberalerna.Bild: Maria Berkmo
Mitt emot Centern håller Liberalerna sin valvaka. Där pustar förstanamnet Louise Stjernquist ut efter en intensiv dag med valsedelsutdelande.
– Det känns ganska bra, men det gjorde det förra gången också och då gick det ändå åt skogen.
Hon ser årets val som "ett ödesval".
– Det är ett ödesval inte bara för oss utan för alla partierna. Det kommer att bli en nagelbitare ikväll, säger Louise Stjernquist.
Liberalerna har kampanjat en del i Viken – normalt sett Moderaternas starka hemmaplan.
– Redan i förra valet så gick vi fram i Viken södra.
Kommunalrådet Peter Schölander (M) på valvaka i Höganäs.Bild: Maria Berkmo
När HD besöker Moderaternas valvaka på hamnkrogen är det minuter kvar till att SVT:s vallokalsundersökning ska presenteras. Det dricks mousserande och stämningen är lite lågmäld. Sittande kommunalråd Peter Schölander (M) väntar lätt nervöst på att siffrorna ska presenteras.
– Jag vågar inte säga någonting hur det kommer att gå. Av naturliga skäl tänker jag mest på det lokala, men det måste gå vägen på riksplanet också.
Hur tycker du att den lokala valrörelsen varit?
– Det har vart en av de mest energifyllda valrörelser jag varit med om. Vi har knackat massor med dörrar och det har lett till en fin stämning.
Peter Schölander tycker att tonen i den lokala debatten varit god.
– Vi kan skilja mellan sak och person.
När vallokalundersökningen presenteras på storbildsskärmen tystnar sorlet. Moderaterna begrundar att de inte ens blev andra största parti.
Men samtidigt höjs stämningen betydligt när den preliminära mandatfördelningen visar att alliansen får ett mandat mer än de rödgröna.
Socialdemokraternas Roger Nilsson och Lennart Nilsson.
På Socialdemokraternas valvaka är Roger Nilsson (S), socialnämndens andre vice ordförande och oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) i full färd med att bära in maten.
– Känslan är god, säger Roger Nilsson.
Lennart Nilsson är mer tillbakadragen och tror i sedvanlig ordning inte på något maktskifte.
– Jag tycker det är lite spänt. Den stora frågan är ju vad som händer med regeringen. Det är det allra viktigaste, säger Lennart Nilsson.
Lokalt hoppas han att Moderaternas stora dominans ska bli något mindre.
– Det är aldrig bra när ett parti är så dominerande. Förhopppningsvis kan det bli lite förskjutningar, säger Lennart Nilsson.
SD:s Christian Johansson hoppas att partiet ska gå framåt både lokalt och på riksplan.Bild: Maria Berkmo
SD:s valvaka hålls på Vedugn på Gruvtorget. Där var det inte några större glädjeutbrott - trots partiets framgång i vallokalundersökningen.
– Jag hoppas att det blir ännu lite mer när rösterna är räknade, säger Christian Johansson som seglat upp som förstanamn sedan Kjell Dahlin plötsligt avgick i fredags.
Kjell Dahlin är också med på valvakan och berättar att de senaste dagarna varit känslosamma.
– Jag har jobbat för SD i 16 år, så det är klart att detta har varit en känslosam vecka. Samtidigt är detta en glädjedag då allt arbete man varit med om och byggt upp nu ska bära frukt. Det ser ju ut att gå bra.
Vad ska du göra nu när du avgått?
– Jag är inte död än. Nu arbetar jag som vanlig medlem och ska hjälpa Christian. Men jag tror inte det slutar där, säger han kryptiskt utan att vilja utveckla det vidare.
Även SD tycker att den lokala valrörelsen varit lugn.
– Vi har blivit trevligt bemötta. Det enda är att alla våra skyltar utom två har blivit nerrivna, säger Christian Johansson.
Miljöpartiet har ingen lokal valvaka i Höganäs utan inväntar valresultatet med partikamraterna i Helsingborg. Där var stämningen dyster på söndagskvällen.
– Det hade kunnat vara bättre. Men det är dubbelt. Vi har upplevt att den här sommaren har klimatfrågorna verkligen blivit konkreta. Men det är en stor besvikelse att vi riskerar att åka ut ur riksdagen, säger Johan Ingvarson, lokalt språkrör och förstanamn.
Han hoppas nu att det ska gå bättre lokalt.
Gå till toppen