Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Gå och rösta. I morgon är det för sent.

Valet är långtifrån avgjort. Långtifrån.
Sällan har ett val varit så ovisst som i år.
Inte nog med att det svenska riksdagsvalet 2018 kan sägas erbjuda tre politiska block, dessutom tre block som är så lösa i kanterna att det är i princip omöjligt att i förväg säga vilka partier som kan tänkas bilda regering eller samarbeta med vilka. Hur majoriteter ska formas i riksdagen skrivs i vatten.
Det går inte ens att med en rimlig sannolikhet säga vilket parti som blir störst i riksdagen. Eller näst störst. Eller näst näst störst.
Mycket har sagts och skrivits om hur illa opinionsundersökningarna lyckades i det amerikanska presidentvalet i november 2016. Eller i britternas EU-omröstning i juni samma år. Men faktum är att även i det svenska valet 2014 var det svårt för instituten att förutsäga valutslaget. Allra besvärligast var det att träffa någorlunda rätt vad gäller Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
Även årets val lär bjuda på en och annan överraskning, det förebådar färska opinionsundersökningar:
Enligt Yougov har Miljöpartiet bara 3,6 procent och skulle med den siffran halka under riksdagsspärren. Enligt andra institut borde de gröna kunna klamra sig kvar.
Socialdemokraterna ser ut att bli största parti – enligt Sifo, Novus, Ipsos och Inizio, vill säga. I deras mätningar hamnar S kring 24–27 procent – historiskt sett usla siffror för partiet men samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) ett försteg framför Moderaterna och Sverigedemokraterna. Men. Två institut, Sentio och Yougov, har SD i topp, före både S och M. Sentio ger SD 24,0 procent och Yougov ger partiet 24,8 procent.
Det skiljer så mycket som 8 procentenheter mellan den siffra SD får hos Ipsos respektive den siffra SD får hos Yougov. Den uppgiften räcker för att konstatera att opinionsmätningar knappast är perfektionisternas konstart.
”Det är väldigt anmärkningsvärt”, kommenterar Sören Holmberg, statsvetarprofessorn i Göteborg.
Nu kan ju vän av ordning hävda att väljaren bör ta siffror från just Sentio och Yougov med en extra stor nypa salt, eftersom dessa institut bygger sina mätningar på omdiskuterade webbpaneler, en annan metod än de mer kända telefonintervjuerna. Kruxet är bara att Yougov och särskilt Sentio var de institut som 2014 var bäst på att förutsäga SD:s valresultat.
Hur som helst, idag blir detta historia.
Valspurten är över. Och den avslutande partiledardebatten i SVT (7/9) visade att det finns tydliga skiljelinjer för väljarna att förhålla sig till – både mellan och inom blocken.
Jimmie Åkesson (SD) har haft en tuff valrörelse, med opinionssiffror som har sjunkit i takt med hans svårigheter att svara på frågor om Sverigedemokraternas politiska förslag. Det märktes i SVT:s partiledardebatt på fredagskvällen:
”Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige.”
Ett självklart övertramp, men bara Annie Lööf (C) reagerade korrekt:
”Hur uttrycker du dig?”, röt hon och slog näven i bordet, medan de runt omkring henne stod märkbart tysta.
Sent på lördagskvällen möttes de två partiledarna igen i Expressen TV. "Du är alltid så arg Annie Lööf, sluta skrika och gapa i varje debatt", sade Åkesson under fredagens partiledardebatt. Samtidigt leder Centerpartiets partiledare förtroendeligan i en ny mätning från Sifo/TV4. Kanske uppskattar väljarna lite ilska i det värderingsval som står för dörren.
Stefan Löfvens valtaktik har varit att prata lite om de egna förslagen, och mycket om alliansens skattesänkningar. In i det sista har han upprepat det redan bevisat felaktiga mantrat om skattesänkningar på 100 miljarder, om alliansen fick bestämma. Men om skatterna hade varit det som avgjorde en bra eller dålig välfärd skulle vi inte ha haft några problem i sjukvården, sade Ulf Kristersson (M).
Problemet ligger inte i sjukvårdens finansiering, utan i dess organisering. Det stora problemet är diskrepansen mellan stor läkartäthet och läkare som tar emot alldeles för få patienter. Men i en tid där samtliga partier talar om mer pengar och ingen vare sig vill eller orkar göra sig osams med professionerna fastnar debatten alltid i mer pengar till vården, högre löner till sjuksköterskor och gemensamma procedurer för cancervård.
En av väljarnas viktigaste frågor är klimatet. Men det är kanske också den fråga som är sämst lämpad för politisk debatt - och som tjänar allra mest på blocköverskridande överenskommelser baserade på vetenskap och forskning.
Vi alla här vill minska utsläppen, sade Jan Björklund (L): ”Elcyklar eller inte, det spelar otroligt liten roll. Vad som fungerar är europeiskt och internationellt samarbete.”
Annie Lööf var inne på samma linje: ”Slarva inte bort den här debatten på samma frågor som vi har pratat om i decennier”, sade hon: ”klimatet behöver inte symbolfrågor och korta perspektiv.”
På allianssidan har partierna blivit mer samspelta i takt med ökad intensitet i valdebatten. I det rödgröna laget är det svårare att se annan enighet än att alliansen har fel. Medan det tredje blocket, SD, kallt räknar med proteströsterna mot de två första – "etablissemanget".
Summa summarum.
Ingenting är klart förrän den kraftiga damen sjunger, som det brukar heta i idrottssammanhang. Klockan 20 på söndagskvällen stänger vallokalerna.
Om du ännu inte har lagt din röst:
Ta ett djupt andetag. Tänk efter. Vad är viktigt, på riktigt? Vilket Sverige skulle du vilja se i framtiden? Eller vilket Sverige skulle du absolut inte vilja se i framtiden?
Du avgör landets framtid. Gå och rösta. På måndag är det för sent.
Gå till toppen