Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Peter Danielsson: ”Det är ett komplicerat läge”

Moderaterna i Helsingborg fick en dyster start på sin valvaka – då riksdagssiffrorna blev betydligt lägre än förväntat. Men i Helsingborg är Peter Danielsson optimistiskt till en fjärde rak mandatperiod vid makten.

Moderaterna reagerar på vallokalsundersökningen. Julia Persson, Peter Danielsson och Christian Orsing ser inte särskilt roade ut.Bild: Sven-Erik Svensson
Moderaternas vaka hålls liksom tidigare val på Mollbergs – där har har drygt 100 personer samlats den här kvällen för att tillsammans vänta in resultatet.
– Det har visat sig vara ett vinnarkoncept tre val tidigare, därför fanns ingen anledning att ändra, berättar partiets politiska sekreterare Julia Persson.
Borden är pyntade med moderatblå konfetti, silverhattar, serpentiner och silverpokaler. Och tutor ligger redo i mitten. Men här tar man inte ut något i förskott.
Peter Danielsson och Moderaterna har med olika borgerliga partier styrt Helsingborg i tolv år. De senaste fyra åren har det varit även med Miljöpartiet som allierad.
Några veckor före valet sa Peter Danielsson att han hoppades på att Moderaterna åtminstone skulle klara samma resultat som de hade i kommunvalet 2014 – 28,2 procent. Sett till HD:s opinionsundersökning tidigare i år ser det ut att hålla. ¶
Om man ska se till de valdagsundersökningar som SVT och TV4 gjorde på söndagen hamnar Moderaterna på riksplanet på runt 18 procent. När siffrorna visades på TV-skärmarna blev det nästan helt tyst i lokalen.
Kretsordförande Anna Jähnke konstaterar efter en liten stund att Alliansen ändå är den största minoriteten:
– Och det här är bara de första indikationerna och de får man ta med den nypa salt.
Hon är nöjd med engagemanget och valrörelsen fram till nu.
– Jag har varit med i alla valrörelser när vi vunnit. Och det här är den bästa - men så stort engagemang, säger hon.
Wallenbergarna som serverades i början av kvällen är sedan länge uppätna och det är ett jämnt sorl. Vid borden diskuteras olika scenarier både på riksplanet och lokalt.¶
Peter Danielsson har under större delen suttit i ett avskilt rum tillsammans med övriga i ledningen. Då och då går han upp och tittar till valvakan på våningen över.Bild: Sven-Erik Svensson
De ledande Moderaterna i Helsingborg Peter Danielsson, Anna Jähnke, Christian Orsing med flera har dragit sig undan till ett rum i källaren för att diskutera och analysera allt efter som resultaten uppdateras.
– Det är ett komplicerat läge, konstaterar Peter Danielsson.
När 85 procent av distrikten är räknade i Helsingborg har Moderaterna fått 26,7 procent av rösterna. Det är något sämre än 2014.
– Vi ser ut att tappa ett mandat så helt nöjd kan man väl inte vara men jag tycker ändå att vi har gjort en fantastisk valrörelse, säger han. Han är nöjd över att bli näst största parti. 
– Det är bra att vi har ett rejält avstånd till SD, vi har lyckats hålla emot bra här, säger Peter Danielsson.
När partiledaren Ulf Kristersson i TV talar om att Moderaterna har gjort en bra valspurt och han nu ser fram emot att forma en ny regering blir det spontana applåder.
Vakan fortsätter tills alla röster är räknade.
Sedan ska partiledningen ha samtal med övriga allianspartier med ambitionen att bilda ett minoritetsstyre.
Kanske har samtalen redan börjat – i ytterdörren möter vi nämligen jublande glada Kristdemokraterna Birgitta Södertun och Lars Thunberg.
Birgitta Södertun och Lars Thunberg, glada Kristdemokrater på väg in till de Moderata allianskollegerna.Bild: Sven-Erik Svensson
Dukat för fest hos Moderaterna.
Gå till toppen