Annons

Annons

Annons

krönikaVal 2018

Jonas Kanje
Helga valdagen – här kommer demokratins budord

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

En av de sista saker jag skulle göra är att uppmana till någon form av religiösa aktiviteter. Men det finns saker som är heliga, okränkbara och som då och då måste uppmärksammas i handling.

Som mänskliga rättigheter, allas lika värde och demokrati.

Så idag kan jag tänka mig att be dig helga sabbaten, valdagen, tillsammans med mig.

Det är värt att lägga åtminstone en heldag vart fjärde år åt att begrunda det fantastiska styrelseskick som byggt grunden för Sverige.

Annons

Vi gör det alldeles för sällan och alldeles för flyktigt. Resultatet blir att vi inte förstår hur viktig demokratin är för oss, hur lätt vi skulle kunna förlora den och vilken fundamental katastrof det skulle vara.

Så ta en promenad till din vallokal idag. Fundera på vem som har beslutat om att asfaltera vägen du går på, vem som sett till att organisera villabyggena, hyreshusen eller koloniområdet som du passerar.

Annons

Kanske röstar du på en skola. Begrunda hur det kan komma sig att alla har rätt till gratis utbildning i Sverige, vad som ligger bakom att våra politiker bestämt att alla, oavsett kön, ursprung och sexuell läggning ska ha samma möjligheter och rättigheter. Och varför så många av oss tycker att det är så viktigt att peka på orättvisor, bekämpa rasism, avslöja korruption.

Tänk sedan en stund på hur kort tid vi har levt i ett fritt och demokratiskt samhälle.

100 år, bara ett andetag i historien.

Ingenting garanterar en fortsättning för ett så bräckligt och ungt styrelseskick som i sitt DNA har inristat möjligheten till sitt eget avskaffande.

Bara du och jag och vår bergfasta övertygelse om demokrati som det självklara fundamentet i samhället.

Därför måste vi engagera oss. Delta, rösta, förstå, respektera, avslöja dem som vill avskaffa våra demokratiska institutioner. Så hedra valdagen, försegla dina tre kuvert och ge dem till valförrättaren. På hemvägen kan du repetera åtta demokratiska budord.

1. Du ska inga andra styrelseskick hava jämte demokratin.

Annons

2. Missbruka inte demokratins namn.

3. Tänk på valdagen så att du helgar den.

4. Hedra demokratins grundare och försvarare.

5. Du skall icke använda demokratin för att dräpa demokratin.

6. Du skall icke ha begär till auktoritära styrelseskick.

7. Du skall icke sprida desinformation till din nästa.

8. Du skall icke ha begär till ditt grannlands territorium.

Högtidligt? Verkligen, särskilt för att komma från en 70-talist från den ironiska generationen. Men om vissa saker måste man prata allvar – nästan på ett religiöst sätt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan