Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD nu störst i Svalöv

Efter att samtliga sex distrikt har räknats är Sverigedemokraterna största partiet i Svalöv.

Källa: Valmyndigheten.
Sverigedemokraterna i Svalöv går starkt framåt, visar siffror efter midnatt. Svalöv kan nu bli ett av landets starkaste SD-fästen i och med valframgången.
Partiets Teddy Nilsson berättade om en uppsluppen stämning på partiets valvaka, men att inte så många hade tillfälle att delta hela kvällen.
– Många har gått hem för att natta barn eller för att kunna jobba i morgon, sa Teddy Nilsson, men påminde om att SD i Svalöv är redo att ta ansvaret att vara med och styra, om väljarna tycker så.
Jan Zielinski (S), Olof Röstin (M) och Teddy Nilsson (SD) har de ledande posterna i kommunstyrelsen. Det nya fullmäktige väljer deras eventuella efterträdare.
Centerpartiet är av tradition starkt i Svalöv, men tycks nu minska en smula.
– Det är bra stämning här på valvakan. Vi är 35 här, många av de nya kandidaterna. Det vi har sett av siffror för riket verkar lovande om de slår igenom lokalt, sa Lennart Pettersson, Centerpartiets ordförande i Svalöv, tidigare under kvällen.
C har tidigare sagt att det är naturligt att styra med en borgerlig allians.
– Men det har gått bra med de nuvarande [S, Fi, V, MP]. Mandaten får styra vem vi kan samarbeta med, sa Lennart Pettersson.
Kommunens största parti, hittills, är Socialdemokraterna. Nu backar man rejält.
– Just nu ser det inte så ljust ut, men vi brukar ligga lite högre här än i riket. Det som stör mig mest just nu är att valsajten ligger nere, sa Jan Zielinski, S-ordförande i kommunen.
Någon valvaka satsade partiavdelningen inte på.
Läs mer: I väntan på tåget – fyra stökiga år i Svalövspolitiken
Valet 2014 skapade dramatik i Svalöv. Sverigedemokraterna gjorde då ett ryck uppåt och tog 23,5 procent av rösterna. Därmed blev man blev näst största parti efter Socialdemokraterna och fick en post som kommunalråd. Svalöv blev ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen.
I början av året sprack alliansen med S, M och L.
Liberaler och Moderater hade inte mandat nog för att styra vidare, så en färgstark förening av S, C, Fi, V, MP tog över styret med en stabil majoritet i fullmäktige. S och C tog kommunalrådsposterna, men S bytte ut sitt kommunalråd Birgitta Jönsson efter en förtroendekris.
Det är oklart hur Sverigedemokraternas framgångar påverkar det nya styret.
Lennart Pettersson och C är attraktiva som samarbetspartner, men friar inte förrän mandatfördelningen är klar.Bild: Sven-Erik Svenson
Gå till toppen