Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kö av väljare på valdagen i Bjuv– trots ökad förtidsröstning

Mer än var fjärde väljare i Bjuv har förtidsröstat. Men stundtals har det ändå varit kö till vallokalerna. Hoppet finns om ökat valdeltagande i årets val.

Amelie Lindell och Mattias Mattsson röstade båda på valdagen. Mattias Mattsson i Bjuv och Amelie Lindell hemma i Åstorp och för första gången.Bild: Birgitta Johansson
– Det är nog mer poppis att förtidsrösta än det varit tidigare. Jag tror det är mer den äldre generationen som tar sig tid att gå ut och rösta på valdagen. Man kanske ser det som lite heligt, säger Marie Karlsson, röstmottagare i valdistriktet Bjuv 5 som håller till i Mikaelstugan i gamla Folkets hus.
Mattias Mattsson hör knappast till de äldre väljarna, utan röstar för andra gången i sitt liv. Och på valdagen.
– Det spelar ingen roll. Det är väl mer om man har bestämt sig tidigare. Men det blir lite tradition att rösta just idag, säger Mattias Mattsson.
Förra valet låg valdeltagandet i Bjuvs kommun på 75,24 procent, en liten ökning jämfört med valet 2010. Jämfört med många andra kommuner i landet ligger valdeltagandet lågt.
Utanför Mikaelstugan står Pär Andersson från Socialdemokraterna och delar ut valsedlar tillsammans med företrädare för andra partier. Han tror på ett högre valdeltagande i år.
– Det här är bara en observation, men det känns som att det är fler som kommer och röstar i år. Det är fler som inte brukar komma och rösta, fler invandrare. Jag tror det blir högre valdeltagande än vanligt.
Långa pass kan det bli för partifolket som delar ut valsedlar. Peter Persson(S) , Göran Palmkvist (M) och Jonas Lindqvist (KD) utanför Varagårdssskolans matsal.Bild: Birgitta Johansson
Helena Novak, ordförande i valdistriktet Ekeby 2, hör till veteranerna bland röstmottagarna. Hon är också optimistisk när det gäller valdeltagandet. Vid fyratiden hade cirka 70 procent av de röstberättigade i distriktet röstat.
– Det känns kul. Det har varit mycket folk. Klockan 11–14 hade vi konstant kö här, men nu har det stannat av lite.
Andelen förtidsröstande av de röstberättigade i Bjuvs kommun kommer att hamna på drygt 25 procent, enligt kommunsekreterare och valansvarig Susan Elmlund.
– Men det kommer inte att nå upp till 30 procent.
Ronina Jacobsson, röstmottagare i Varagårdsskolans aula, har varit beredd på att visa väljare rätt som hamnat i ett ett nytt distrikt efter den nya indelningen.
– En del går till den lokal de är vana vid och en del har glömt röstkortet. Men det löser vi.
"Det är spännande att se hur det fungerar i Sverige", säger Vanessa Bjernstål som i år för första gången röstar i kommun- och regionvalen. I hemlandet Kambodja har hon hunnit med att rösta tre gånger.Bild: Birgitta Johansson
[object Object]Bild: Birgitta Johansson
Vid 17-tiden sitter Sandra Grubisic och Djordje Todorovic utanför en pizzeria i Bjuvs centrum. De har inte röstat än. Men tanken är att det ska bli av. Båda är förstagångsväljare. Sandra Grubisic bor i Bjuv, medan Djordje Todorovic får åka hem till Helsingborg för att rösta.
– Det ska vi hinna. De väntar på oss där hemma, säger Djordje Todorovic
Sandra Grubisic och Djordje Todorovic har föresatt sig att hinna rösta innan vallokalerna stänger klockan 20.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen