Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Alliansen nära att få egen majoritet i Ängelholm

Alliansen når inte målet att få egen majoritet i Ängelholm. Vem som ska styra kommunen blev därför inte klart på valnatten. Sverigedemokraterna går starkt framåt, medan Engelholmspartiet halveras.

Källa: Valmyndigheten.
Samtliga allianspartier går framåt i valet med Moderaterna i täten. Men mandaten räcker inte till egen majoritet.
Oppositionsrådet Robin Holmberg (M) är tidigare på valkvällen försiktigt positiv.
– Det är roligt att vi har fått ett kvitto på den kampanj vi fört och på att ängelholmarna tror på vår politik och vill ha ett annat styre. Det är också roligt att se att vi gemensamt ökar i alliansen, men det återstår att räkna de sista rösterna och se hur mandaten faller, säger Robin Holmberg till tidningen innan alla röster räknats.
Oppositionsrådet Robin Holmberg (M) på Moderaternas valvaka på Odd fellow-logen i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Hans förhoppning är att kunna bilda ett nytt politiskt styre tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.
– Vi kommer att träffas i morgon (måndag) och då tar diskussionerna vid, men jag gissar att ingenting kommer att vara klart förrän framåt onsdag, torsdag eller fredag.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) går mot en förlust och pekar på svårigheterna partiet haft under den gångna mandatperioden.
– Vi har inte haft någon majoritet och har inte kunnat få något genomslag för vår politik. Dessutom har det varit stökigt med flera politiska vildar. Nu ska vi vila upp oss lite efter valarbetet och sedan får vi diskutera hur vi ska gå vidare, men just nu ser det ut som om vi kommer att gå i opposition.
Engelholmspartiet minskar också stort och mer än halverar sitt väljarstöd.
– Det är klart att vi hade hoppats på mer stöd, men det har hänt mycket under den här perioden och vi ser att även S backar. Främst tror jag det beror på att det valtekniska samarbetet inte fungerade och så hände det mycket inom partiet också, säger partiets gruppledare Jim Brithén.
Även Miljöpartiet backar med nästan hälften av röstsiffrorna medan Vänsterpartiet ser ut ta plats i kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) väntar på valresultaten under valvakan i Folkets hus.Bild: Niklas Gustavsson
Sverigedemokraterna går starkt framåt och partiets ordförande Johan Wifralius är optimistisk.
– Vi räknade med en ökning och det känns väldigt spännande och positivt. Däremot är vi förvånade över rikssiffrorna, vi trodde att de skulle bli mycket bättre.
Johan Wifralius, ordförande, och Patrik Ohlsson, gruppledare, på Sverigedemokraternas valvaka på Hotell Erikslund i Varalöv.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen