Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många ville ta en titt i Kullabygdens äldsta lanthandel

”Det luktar precis som hemma hos farmor och farfar”, konstaterar 10-åriga Emma Andersson när hon kliver in i Brunnbys gamla lanthandel. På söndagen höll museet öppet för allmänheten.

Jane Karlsson från Ramlösa har en speciell relation till lanthandeln. Här brukade hennes mormor och mamma handla förr i tiden. På söndagen besökte hon museet med maken Hans-Åke Karlsson.Bild: PETTER ARVIDSON
Kassaapparater, mjölkkannor och plåtburkar i alla de storlekar. Men även tidstypiska förpackningar, gamla böcker, ransoneringskort och lantbruksmaterial. Att kliva in i den gamla lanthandeln i Brunnby är som att vrida tillbaka klockan.
– Allt har stått på samma plats sedan affären öppnade 1852, säger Pernilla Agardh.
Det var hennes far Bernard Agardhs farfars farfar som öppnade lanthandeln – som då var den första affären i Kullabygden. Numera är det museum som har öppet på utvalda dagar. I dag, på Kulturarvsdagen, är det ett sådant tillfälle.
Läs också På Agardhs lanthandelsmuseum i Brunnby har tiden stått stilla sen 1946
”Jag är så glad att far har öppet och visar upp lanthandeln. Det är verkligen en bit historia”, säger Pernilla Agardh. Här med besökarna Ove och Eva Andersson. ”Tänk, på den tiden fanns inte stormarknader och internet. Det har verkligen lyckats bevara allt till nästa generation”, säger Eva Andersson.Bild: PETTER ARVIDSON
Strax efter att museet öppnar på söndagseftermiddagen strömmar besökarna in. För Jane Karlsson från Ramlösa är det extra speciellt att vara här.
Både hennes mamma och mormor växte upp i närheten och bodde i Brunnbys gamla skola. När Jane Karlsson var liten hörde hon talas om affären, där även hennes morbror jobbade som springpojke.
– Vi har kört hit ett par gånger men då har det aldrig varit öppet. Mamma har gått hit mycket som barn och eftersom jag själv börjar bli äldre så känns det speciellt att sluta cirkeln, säger hon.
Anette, Mikael och dottern Emma Anderssons besök på lanthandelsmuseet är en del av en söndagsutflykt på Kullaberg.Bild: PETTER ARVIDSON
Den yngsta besökaren som HD träffar på söndagen är 10-åriga Emma Andersson. När hon kliver in i den gamla affären med sina föräldrar är hennes första reaktion:
– Det luktar precis som hemma hos farmor och farfar!
– Men det ser inte ut som hemma hos dem, säger mamma Anette Andersson och skrattar.
I den gamla lanthandeln såldes bland annat kaffe.Bild: PETTER ARVIDSON
Hon tycker att det är roligt att lanthandeln har bevarats i sin naturliga miljö, i stället för att inventarierna står på ett separat museum.
– Det är roligt också att släkten är här och berättar, att vi får höra historien bakom, säger hon.
Bernard Agardh driver i dag museet som startade i mitten på 1800-talet av hans farfars farfar. På söndagen tog han emot besökarna och gav dem en kort tillbakablick i affärens historia.Bild: PETTER ARVIDSON
Fakta

Kullabygdens äldsta lanthandel

Lanthandeln i Brunnby öppnade 1852 av Hans Wilhelm Agardh och på den tiden var den Kullabygdens enda affär. Den drevs vidare till 1946 då Carl-Eric Agardh byggde den numera nedlagda ICA Skutan.

Sedan fem år tillbaka driver Bernard Agardh, barnbarns barnbarn till Hans Wilhelm Agardh, lanthandeln som museum. Inredningen med bland annat kassaapparat, vågar och kaffekvarn är intakt från 1850-talet.

Bernard Agardh håller främst öppet på sommaren men tar även emot bokade besök under övriga året.

Gå till toppen