Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: En splittrad väljarkår har gått till val.

Illojala väljare lämnar Miljöpartiet.Bild: Maja Suslin/TT
Många väljare sägs ha bytt partilojalitet sedan 2014, men en nedbrytning av SVT:s vallokalsundersökning som presenterades under tidig söndagskväll visar att skillnaden är stor mellan partierna.
Allra mest lojala är Sverigedemokraternas väljare, där hela 85 procent av dem som röstade på partiet 2014 gör det i år igen. Men också Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lyckas ganska bra med att behålla sina väljare – 67 respektive 66 procent.
Minst lojala är miljöpartisterna – troligen en förklaring till de röstsiffror som Miljöpartiet landade på i vallokalsundersökningen. Partiet har enligt SVT:s Valu lyckats behålla bara 35 procent av sina tidigare väljare. Var fjärde väljare som röstade på MP 2014 har detta år istället lämnat för Socialdemokraterna. Var fjärde kliver över blockgränsen till ett alliansparti eller till SD. 15 procent av MP:s väljare 2014 röstar i år på Vänsterpartiet.
Det går också enligt Valu att se en betydande skillnad i hur män och kvinnor röstar, framför allt i relationen till Sverigedemokraterna. Fick männen bestämma skulle partiet bli Sveriges största, med 24 procent. Om kvinnornas röster skulle avgöra ligger SD med 14 procent på tredje plats, strax före Centerpartiet och Vänsterpartiet på 11 procent vardera.
Också Sveriges yngre väljare – de mellan 18 och 30 år – väljer att placera SD på tredje plats. Bland de allra yngsta seglar till och med Moderaterna upp som största parti, med 21 procent mot Socialdemokraternas 20 procent.
Valresultatet ligger ännu långt borta. Men en sak är säker: det är en splittrad väljarkår som har gått till val.
Gå till toppen