Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Moderaterna fortfarande störst i Höganäs – men tappar röster

Alliansen är ohotad i Höganäs. Men Sverigedemokraterna gör sitt bästa val någonsin.

Källa: Valmyndigheten.
Det blir inget maktskifte i Höganäs kommun. Moderaterna är fortfarande ohotat som största parti enligt det preliminära röstresultatet.
M fick 39,3 procent av kommuninvånarnas röster när alla 15 distrikt var räknade. Det är en rejäl tillbakagång jämfört med förra valet när partiet lockade 45,6 procent av väljarna.
– Vi hamnar runt 40 procent och det tycker jag är jättebra med tanke på rikstrenden. Men naturligtvis hade vi velat ha lika mycket som förra gången, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).
Champagnen på kylning på Moderaternas valvaka. Moderaterna är fortfarande med råge största parti. Men partiet har tappat röster.Bild: Maria Berkmo
Han ser flera förklaringar till Moderaternas tapp.
– Vi har haft en del fajter. Potatisåkern till exempel i vårt starkaste distrikt Viken. Vi har också för första gången på tio år presenterat en budget med effektiviseringar. Vi har även haft ett kommunalrådsbyte, säger Peter Schölander.
Men riktigt nöjd är han inte.
– Ja, jag blir lite besviken och hade så klart velat ha fler röster. Men det är ingen katastrof.
Han räknar med att kunna fortsätta styra Höganäs med hjälp av allianspartierna Centern, Liberalerna och KD.
Centern landade på 8,5 procent medan Liberalerna fick 7,6 procent. Centerns resultat är en rejäl uppryckning. 2014 hamnade man på 4,7 procent.
– Jag är glad. Det visar att det arbetet vi lagt ner under mandatperioden premieras, säger Ulf Molin, C.
Louise Stjernquist (L) är relativt nöjd.
– Generellt sett är det bra. Alliansen är stabil och vi har gjort en bra valrörelse, säger hon.
Även KD går framåt i valet med 4,6 procent av rösterna. Vid förra valet landade man på 3,25 procent.
Valet stora vinnare i Höganäs är Sverigedemokraterna som går framåt från 8,4 procent till 11,8 när 14 av 15 distrikt var räknade. Det är förstanamnet Christian Johansson nöjd med.Bild: Maria Berkmo
Valets stora vinnare ser ut att bli Sverigedemokraterna som får 12,5 procent av rösterna när 14 distrikt var räknade. Valet 2014 fick man 8,4 procent.
– Vi är ganska nöjda. Framför allt är vi nöjda med att Moderaterna har tappat sitt hårda grepp, säger Christian Johansson, förstanamn sedan Kjell Dahlin valde att avgå i fredags.
Socialdemokraterna däremot ser ut att landa på 18,2 procent, en tillbakagång jämfört med förra valets 19,5 procent.
– Det är inget vi är nöjda med. Det är trist att det blåser högervindar. Men vi är glada över att vara näst största parti.
Miljöpartiet som känt medvind med tanke på sommarens klimatdiskussioner, går inte så bra som partiet hade hoppats. Man stannade på 6,1 procent. Drygt en procentenhet sämre än förra valet.
Vänstern landar på 2,8 procent - en liten tillbakagång jämfört med 2014 när man fick 2,94 procent.
Gå till toppen