Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alliansen nära egen majoritet i Båstad när Bjärepartiet backar

Moderaterna i Båstad går framåt, men Bjärepartiet tappar mest av alla partier.

Bjärepartiet tappar drygt tio procentenheter jämfört med omvalet 2015. Partiet höll sin valvaka i Östra Karups bygdegård. Helena Stridh och Bo Wendt fanns på plats med cirka 35 andra.Bild: Niklas Gustavsson
Båstadväljarna har sagt sitt. När alla nio valdistrikt var färdigräknade visade det sig att Bjärepartiet backar med 10,7 procentenheter jämfört med omvalet 2015. Partiet får 22,5 procent.
Samtidigt ökar Moderaterna. M får 24,8 procent och ökar med 6,3 procentenheter jämfört med omvalet.
– Vi är fantastiskt glada. Vi är tillbaka på den nivå som vi ville. Vi hade hoppats komma tillbaka och det har vi gjort, säger Johan Olsson Swanstein.
Källa: Valmyndigheten.
Alliansen är enligt valnattsresultatet väldigt nära att få egen majoritet i kommunen. C ökar med 2,6 procentenheter till 14,3 procent jämfört med omvalet 2015. L ökar med 2,1 procentenheter till 8,7 procent. KD ökar med 0,6 procentenheter och får 1,9 procent.
För att få ett mandat i kommunfullmäktige krävs minst två procent av rösterna. M, L och C får 47,8 procent av rösterna utan KD.
– Tyvärr ser det ut som att Kristdemokraterna inte kommer in men det återstår att se, säger Johan Olsson Swanstein.
Vilken konstellation som kommer att styra kommunen vill han inte spekulera i på söndagskvällen.
– Jag konstaterar att vi kommer att ha några rundor och titta på det. Vi moderater är beredda att ta över, säger Johan Olsson Swanstein.
Vid omvalet 2015 gjorde Bjärepartiet sitt bästa val någonsin och fick 33 procent av rösterna. Moderaterna backade däremot och fick endast ett förtroende på 18,5 procent av väljarnas röster.
I samband med Bjärepartiets valvaka hade cirka 35 personer samlats i Östra Karups bygdegård.
Även om partiet blev största parti 2015 var partiets förstanamn Bo Wendt i samband med valvakan tveksam till att man skulle kunna återupprepa succévalet, med tanke på att det var just ett omval 2015. Den senaste perioden har han suttit som kommunstyrelsens ordförande.
Bo Wendt pekar på att det i samband med omvalet 2015 var lägre valdeltagande och att det då enbart gällde just ett kommunval.
Medan Sverigedemokraterna gick framåt på flera andra platser i landet backar partiet med 3,3 procentenheter jämfört med omvalet och får 8,5 av rösterna i Båstad.
Socialdemokraterna får 14,1 procent av rösterna och ökar med 1,5 procentenheter.
Miljöpartiet, som ställde upp i elfte timmen i Båstad, ligger i princip still på 4 procent jämfört med omvalet.
I riksdagsvalet röstade kommuninvånarna på Moderaterna, som fick 28,1 procent av rösterna. Sverigedemokraterna fick 21,7 procent och Socialdemokraterna 16,6 procent. Kristdemokraterna fick 8,7 procent, Centerpartiet 11,5, Liberalerna 5,4, Miljöpartiet 3,8 och Vänsterpartiet 3,2.
Bjärepartiets hade valvaka i Östra Karup. Helena Stridh och Bo Wendt var två av de som fanns på plats.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen