Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Nio partier väntar på Klippanväljarnas dom

Allt du behöver veta om valet i Klippan.

Klockan åtta öppnar vallokalerna i de nio valdistrikten i Klippans kommun, som är desamma som i förra valet. Vallokalerna är fyra till antalet i Klippans tätort, en i Krika, en i Östra Ljungby, en i Ljungbyhed och en i Färingtofta.
När vallokalerna stänger klockan 20 börjar rösträkningen. Resultatet kan du följa på Valmyndighetens hemsida och så småningom på hd.se/Klippan.
I år ställer samtliga av kommunfullmäktiges åtta partier upp i valet. Hur det går för dem klarnar framåt 23-tiden ikväll.
Läs mer: En liten valguide till Klippanpolitiken
Dessutom har ett nytt parti bildats, Vår framtid Klippan, som hoppas komma in i kommunfullmäktige. Deras röster räknas dock först på onsdag, tillsammans med förtidsrösterna som avges på valdagen.
Läs mer: Inget färdigt resultat på valnatten i Klippan
I år finns det för första gången en spärr i kommunvalet. Den innebär att partierna behöver minst två procent av rösterna för att komma in i kommunfullmäktige.
– I Klippan skulle det innebära omkring 200 röster, säger Bengt Svensson (M) som sitter i valnämnden.
Vänsterpartiet är det minsta fullmäktiges nuvarande partier och fick 2,9 procent i förra valet.

Så gick det förra gången

I valet 2014 gick Klippans största parti Socialdemokraterna lite framåt och kunde ta över makten i kommunen genom ett samarbete med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Samarbetet med V sprack senare, men resten av koalitionen höll tiden ut.
Socialdemokraten Kerstin Persson har varit kommunstyrelsens ordförande i Klippan 2014-2018. Får hon en chans till?Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Generellt röstade Klippan lite rödare i riksdagsvalet än riket i övrigt.
Centerpartiet och Miljöpartiet har historiskt varit lättrörliga mellan blocken i Klippan. Vid valet 2010 var de med i den då styrande femklövern tillsammans med Moderaterna.
Sverigedemokraterna gjorde ett kanonval 2014 och blev det andra största partiet i Klippans kommunfullmäktige, där de gick från fem till nio mandat. Allra störst stöd hade partiet i valkretsen Riseberga-Färingtofta. Men lokalavdelningen hade inte kandidater så att det räckte och fick börja arbetet i kommunfullmäktige med fyra tomma stolar vilket i praktiken gav dem ett litet inflytande på den lokala politiken.
Moderaterna backade mest i Klippan 2014 och gjorde ett betydligt sämre val lokalt än på riksnivå.
Fakta

Valresultatet 2014

Socialdemokraterna: 35,7 procent. (+1,7)

Sverigedemokraterna: 20,8 (+8,0)

Moderaterna: 19,53 procent. (-8,7)

Centern: 6,2 procent. (-1,6)

Kristdemokraterna: 6,1 procent. (-0,1)

Milljöpartiet: 4,7 procent (+1,2)

Liberalerna: 3,5 procent. (-1)

Vänsterpartiet: 2,9 procent (+0,2)

Övriga: 0,6 procent.

Gå till toppen