Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oklart vem som ska styra Bjuv

Socialdemokraterna backar. Men partiet får större stöd lokalt än i riksdagsvalet.

Partiföreträdare utanför vallokalen Mikaelstugan i Bjuv. Krister Bergstren (L), Jim Gustavsson (SD), Zofia Svensson (M), Anne Li Ullerholm (SD) och Pär Andersson (S).Bild: Birgitta Johansson
Rösträkningen i kommunvalet blev först klar i Ekeby 2 – samma distrikt där Sverigedemokraterna fick högst procentandel i riksdagsvalet. I kommunvalet blev stödet för partiet dock lägre: 37,6 procent.
När alla valdistrikt är räknade är Socialdemokraterna fortfarande största parti i kommunen med 34,9 procent. Men partiet har tappat 8,8 procentenheter sedan senaste valet.
Näst störst är Sverigedemokraterna med 33,5 procent.
Moderaterna backar något och hamnar på 15,9 procent. Backar gör också Centern, fast i mindre grad. Också Vänsterpartiet och Miljöpartiet går tillbaka. Liberalerna och Kristdemokraterna går marginellt framåt. Framstegspartiet får ett mycket lågt stöd och hamnar på 0,8 procent.
För Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande, var det knappast upplyftande att ta del av den allmänna tendensen i riksdagsröstningen.
– Det ser inte så himla bra ut. Vi har tappat uppåt tio procent.
På det kommunala planet ansåg han att läget var svårt att få grepp om sent på valkvällen.
– Det är svårt att bedöma läget just nu, det ser rätt så rörigt ut nu. Frågan är om det är några partier som åker ur fullmäktige.
Oppositionsrådet Ninnie Lindell (M) betecknade valet som en rysare.
– Jag är väldigt förvånad när jag ser siffrorna för kommunen. Våra invånare har ju sagt sitt, det syns ju klart och tydligt nu. Det är bara att kämpa på.
Enligt kommunsekreteraren Susan Elmlund, som ansvarar för valorganisationen i Bjuvs kommun, hamnar andelen förtidsröstande av de röstberättigade i kommunen på drygt 25 procent.
– Men den kommer inte att nå upp till 30 procent, säger Susan Elmlund.
Inför årets val har antalet valdistrikt i Bjuvs kommun utökats med ett i varje kommundel. Idag har kommunen elva distrikt.
Ändringen betyder att det inte går att jämföra årets resultat från distrikten rakt av med förra valet. Valdistrikten kan ha fått ändrad omfattning även om de har samma benämning som tidigare.
Källa: Valmyndigheten.
Gå till toppen