Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Val 2018

Polisen: Valdagen har gått lugnt till

En misshandel, ett olaga hot och ett ofredande mot valarbetare i Skåne. Men överlag bedömer polisen att valdagen gick lugnt till.

Vid 15.40-tiden stannade en bil intill vallokalen i Sofielundsskolan i Malmö och föraren hotade en valarbetare.
– Bilen lämnade platsen men vi fick stopp på den och föraren är misstänkt för olaga hot. drograttfylla, ringa narkotikabrott eget bruk, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
En annan valarbetare, i Hanaskog i Östra Göinge kommun, blev misshandlad utanför en vallokal. Polisen tog upp en anmälan och sent på söndagskvällen var ännu ingen gripen.
I Lund blev moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein trakasserad av en man när hon delade ut valsedlar utanför Katedralskolan.
– Jag känner mig ganska skakad och chockad över bristen på civilkurage. Vi politiker borde göra gemensam sak för att försvara demokratin och inte ge vika för hot och hat, säger hon till Sydsvenskan.
När polisen kom till platsen var gärningsmannen försvunne. Polisen utreder händelsen som ofredande.
I övrigt bedömer polisen att valdagen har gått lugnt till.
– Vi blev kallad till en vallokal där någon filmade en kö och folk upplevde att det var konstigt. Men det visade sig att det bara var någon som ville förmedla den fina demokratin i Sverige. I övrigt har vi haft en väldigt lugn och trygg valrörelse, säger Fredrik Bratt.
Gå till toppen