Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD blir största parti och S backar rejält i Klippan

Valvinden är emot Socialdemokraterna – i Klippan åkte partiet på storstryk i flera distrikt. På SD:s valvaka var stämningen hög. Och Klippan ser ut att få ett nytt fullmäktigeparti: Vår framtid Klippan.

"Det är en rysare", sa Klippans kommunalråd Kerstin Persson (S) om valet. ”Jag vet att vi har gjort många bra saker, men jag vet inte om vi lyckats nå ut med det.”Bild: Annsofie Wieland
När alla nio valdistrikt räknats har S tappat 11,2 procentenheter i Klippan och får 24,5 procent av rösterna. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna från en redan hög nivå och blir det största partiet med 30,5 procent.
Kerstin Persson (S) är förstanamn på Klippans socialdemokraters lista och ortens kommunalråd de senaste fyra åren. Resultatutvecklingen på kvällen blev en rysare.
– Att det skulle bli tufft har jag förstått tidigare. Men jag tycker att vi har gjort ett bra jobb och förstår inte riktigt vad folk är så missnöjda med, säger hon.
På Sverigedemokraternas valvaka på en grekisk restaurang i centrala Klippan hade ett 60-tal personer samlats för att följa valet. Redan när de första rikssiffrorna kommit var stämningen hög och det lokala resultatet överträffade förväntningarna.
Åsa Edvardsson och Jonas Luckman på SD:s valvaka i Klippan.Bild: Annsofie Wieland
– Det är helt fantastiskt. Det ska bli intressant att se hur de andra partierna reagerar. De får gå över hela skalan om de ska hålla oss utanför, säger Jonas Luckman och fortsätter:
– Socialdemokraterna har väl inte riktigt lyssnat på vad invånarna vill. De får nog slå om kursen.
Moderaterna backade två procentenheter och både KD och Liberalerna gick tillbaka något, medan Centern gjorde ett lite bättre val än förra gången. Alliansen ser därmed ut bli lite större än det röda blocket, men helt tydligt blir det inte förrän alla röster är räknade om en vecka.
– Det ser skakigt ut. Förra gången gick Centern och Miljöpartiet över till det andra blocket och bröt dödläget, men den här gången hjälper inte ens det, säger Moderaternas Hans-Bertil Sinclair.
Källa: Valmyndigheten.
Enda chansen för S att bilda majoritet utan SD skulle vara att gå ihop med Moderaterna, liksom man redan gjort i flera andra kommuner. Båda partierna har tidigare i valrörelsen bestämt tagit avstånd från att bilda majoritet tillsammans med SD.
Men några sådana diskussioner (att gå ihop med Moderaterna) har inte förts i Klippan, säger Kerstin Persson.
– Vi har velat vänta på valresultatet innan vi diskuterar en fortsättning.
Hans-Bertil Sinclair öppnar lite mer:
–Finns det ingen annan lösning, så för kommunens bästa i så fall.
Johan Bengtsson (MP) och Kenneth Dådring (VFK) delar ut valsedlar utanför röstlokalen i Ljungbyhed.Bild: Annsofie Wieland
Vår framtid Klippan bildades så sent som i maj. Det nya partiet har kampanjat hårt, bland annat genom att dela ut eget valmaterial till omkring 5 000 hushåll.
Om man jämför andelen röster för övriga partier med förra valet så ser det ut som att partiet kan ha fått över 4,5 procent. Det var dubbelt så mycket som vad som behövdes för att komma in.
– Men det är sedan jobbet börjar. Nästa val är viktigare, för oss. Det är den tid vi har på oss att bevis att vi kan leverera och att vi menar allvar, säger partiets ledare Kenneth Dådring.
På grund av att VF:s röster inte räknas förrän efter valdagen stämmer inte den preliminära mandatfördelningen.
Valdeltagandet såg inledningsvis ut att bli större än tidigare val. Bland annat rapporterades det om köer vid vallokalerna. Men när rösträkningen slutförts stannade siffran på 76,7 procent vilket var något lägre.
Artikeln har uppdaterats.
Gå till toppen