Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD går starkast framåt: ”Vår dörr är öppen”

Sverigedemokraternas stadiga uppgång fortsätter även på det lokala planet. När alla röster är räknade får partiet 20,2 procent i valet till kommunfullmäktige i Helsingborg. Partiet är därmed fortsatt tredje störst.

Michael Rosenberg.Bild: Sven-Erik Svensson
När samtliga distrikt är räknade vid 00.45-tiden får partiet 20,2 procent av rösterna till Helsingborgs kommunfullmäktige. Partiet är därmed fortfarande stadens tredje största parti.
– Det är inte illa. Jag har inte hunnit se några siffror ännu men kan vi landa på runt 20 procent är jag jättenöjd. Allting som är en ökning från förra gången är jättebra, säger SD:s kommunalråd Michael Rosenberg vid en telefonintervju från valvakan på söndagskvällen.
SD plockar röster från både höger och vänster, inte minst från gamla S-fästen som Fredriksdal, Högasten och Drottninghög. Men partiet gör även landvinningar i klassiskt borgerliga distrikt som Laröd.
Michael Rosenberg.Bild: Sven-Erik Svensson
– Anledningen till att vi plockar röster från båda blocken är att deras väljare attraheras av vår verklighetsbeskrivning och att vi försöker göra något åt det. Och handen på hjärtat, det som är mest fantastiskt är att vi är det enda partiet som tar från båda blocken, säger Michael Rosenberg.
I förra valet fick SD 16,3 procent av rösterna. Partiet gör alltså sitt bästa val någonsin och kan troligtvis räkna med att kunna addera tre mandat till sina tio platser i fullmäktige.
Michael Rosenberg räknar därmed med ökat inflytande.
– Det innebär att vi ska ha plats i samtliga utskott och nämnder. Man kommer behöva fundera och lyssna på våra förslag när man lägger sina budgetar, säger Michael Rosenberg.
– Mitt budskap är att vår dörr står öppen. Nu är det upp till andra att komma och knacka på den.
Men det blir inte SD som tar första steget till något samarbete.
– De har inte varit särskilt pratvilliga innan, då hör det till god ton att de knackar på först.
På riksplanet är det fortfarande väldigt jämnt mellan blocken. Michael Rosenberg ser fram emot hur Ulf Kristersson tänker agera, utifrån uttalandet om att Sverige ska få ett nytt styre.
– Nu får vi se om han står upp för det. Han har ju sagt att han vill driva sin politik så långt han kan och han vill inte ha en ny decemberöverenskommelse, säger Rosenberg.
2010 fick Sverigedemokraterna 10,5 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige, i följande val ökade partiet till 16,3. SD kom in i fullmäktige för första gången 2002, med 4,4 procent.
Gå till toppen