Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD störst i riksdagsvalet i Bjuv i alla distrikt utom två

I riksdagsvalet gick Sverigedemokraterna framåt även i Bjuvs kommun. Nu är Socialdemokraterna störst enbart i två distrikt i Bjuvs tätort.

Socialdemokraterna håller enbart ställningarna som största parti i distrikten Bjuv 4 och Bjuv 5. Där fick partiet 39,4 respektive 37,2 procent av riksdagsrösterna.
Störst stöd fick Sverigedemokraterna i distriktet Ekeby 2, i den sydöstra delen av kommunen, med 47,1 procent.
Mikael Henrysson (SD), som står överst på partiets lista till fullmäktige, var optimistisk redan efter att ha hört om resultatet i SVT:s vallokalsundersökning.
– Jag tycker det har känts bra i valspurten. Acceptansen har varit större om man jämför med tidigare år. Nu är det mer accepterat att vara SD:are.
I riksdagsvalet 2014 gick 40,4 procent av rösterna i Bjuv till Socialdemokraterna, 25,6 till Sverigedemokraterna och 16,8 till Moderaterna.
Till de mindre partierna fördelade sig riksdagsrösterna den gången så här: Miljöpartiet 3,6 procent, Vänsterpartiet 3,4, Centern 3,1, Liberalerna 2,6, Kristdemokraterna 2,2 och Feministiskt initiativ 0,9.
Sedan förra valet har Moderaterna gått tillbaka något. Kristdemokraterna har gått fram 1,8 procentenheter och Centern och Liberalerna enbart marginellt.
Gå till toppen